Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing over Schrijven als therapie

Lezing over Schrijven als therapie

De lezing wordt verzorgd door de Dordtse schrijfster Hülya Celik (voorzitter Stichting Wezenlijk).

Met 'schrijftherapie' kun je leren om je emoties in balans te brengen en inzicht te krijgen in je eigen kwaliteiten, talenten, valkuilen en beperkingen. Door middel van schrijven is er een wisselwerking tussen gevoelens, gedachten, overtuigingen en gedragingen te herkennen. Hierdoor veranderen de ongewenste patronen, zodat je het leven kunt creëren dat je werkelijk wilt.

Schrijven als therapie is een kortdurend en effectief middel om mentale en fysieke klachten te verzachten. Er zijn voldoende onderzoeken verricht naar schrijftherapie bij volwassenen met posttraumatische stresstoornissen, trauma's, depressie, kanker, hypochondrie (ziektevrees) en rouw en verliesverwerking. De effectiviteit van schrijven is door wetenschappelijk onderzoek, zowel in binnen- als buitenland, meerdere malen aangetoond. Dat door middel van schrijven een significante verbetering in mentale - en fysieke toestand optreedt bij verschillende (kwetsbare) doelgroepen is een feit! Nu Celik haar eigen onderzoek over schrijftherapie heeft afgerond, ziet ze ook hoe de respondenten opbloeien door het verkrijgen van inzichten en emotionele rust. Zichtbare effecten uit verkregen gegevens van de respondenten zijn o.a.: positief zelfbeeld; eigenwaarde; zelfvertrouwen en zelfliefde. Schrijven als therapie is niet eenzijdig, maar een krachtige manier om je draagkracht te vergroten en je draaglast te verminderen. Tijdens het schrijven komen aspecten van de emotionele en cognitieve beleving aan het licht, die tot dan toe onzichtbaar of onduidelijk waren. Daardoor wordt verdieping en verrijking aangebracht in het reflecteren van jezelf.

Celik zal ingaan op de achtergrond van schrijven als therapie en met aantal schrijfopdrachten duidelijk maken hoe schrijven als therapie voor mensen in vele (vervelende) situaties voor zichzelf zowel privé als in werk een bijdrage kan leveren aan blijvende positieve veranderingen.

Schrijftherapie is een therapeutische behandeling die de genezing van de geest beoogt en hoeft niets gemeen te hebben met literair schrijven. Zowel internationaal als nationaal groeit het aanbod van schrijftherapie sinds de jaren negentig gestaag, evenals het onderzoek naar de positieve effecten van schrijven op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Na de lezing is er mogelijkheid om met Hülya Celik in gesprek te gaan. De zaal is open vanaf 18.00 uur, de lezing start om 19.30 uur. Entree: € 6,00 (inclusief een overheerlijk driegangendiner) Voor meer informatie en reserveren voor de lezing kunt u gratis bellen. (maandag t/m vrijdag tussen 09.00 en 12.30 uur.) Reserveren kan vanaf tien dagen van tevoren.

Wanneer?
9 mei 2012 van 18.00 tot 00.00 uur
Organisator
Stichting Wezenlijk
Locatie:
in Resto VanHarte, Grand Salon Crabbehof Groen van Prinstererweg 38
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.