Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

In gesprek met…

In gesprek met…

In gesprek met… restaurator Lidwien Speleers over het Vogelstuk van Abraham Busschop ‘De raaf die beroofd wordt van de veren waarmee hij zich had getooid’ .

Entree bijeenkomst gratis* (toegang museum 10 euro, MJK gratis)

Dit plafondstuk van Abraham Busschop (1670-1729) werd in 2011 met steun van de Vereniging Rembrandt, het VSB-fonds en de Stichting Vrienden van de Dordtse Musea op de bekende Tefaf-beurs aangekocht. Gedurende 2012 wordt het werk in het restauratieatelier van het museum gerestaureerd. Het behangsel wordt teruggebracht in oorspronkelijke staat en zal weer gaan functioneren zoals het oorspronkelijk bedoeld was: als plafondstuk krijgt het een plaats in de Schouman- zaal.

De in Dordrecht geboren kunstenaar Abraham Busschop heeft als grote specialiteit het schilderen van decoratieve vogelstukken. Hij is tegenwoordig niet meer bekend, maar in zijn eigen tijd werd hij gerekend tot de belangrijkste vogelschilders.

De kunstenaarsbiografen Houbraken en Weyerman waren vol lof over zijn werk. In 1729 schreef de laatste dat Busschop ‘thans wordt getelt onder de alderbeste Vogelschilders’. En niet zonder humor schrijft hij dat er weinig schilders zijn die hem in het uitbeelden van vogels kunnen evenaren, of beter gezegd kunnen ‘overkraaijen.’

Lidwien Speleers, restaurator van het werk, vertelt: ‘Het werk heeft lange tijd op tafel gelegen, met zijn gezicht naar beneden omdat we moesten werken aan de randen. In het verleden is het werk namelijk verkleind door het op een kleiner raam te spannen. Gelukkig is het oorspronkelijke formaat van het doek behouden waardoor het nu zijn originele afmetingen weer terug kan krijgen.

Sinds begin juni is het werk opgespannen op het nieuwe spieraam en staat het weer overeind en is weer te bezichtigen. Het oude vernis is afgenomen en het werk heeft zijn kale staat bereikt. Er kan nu worden begonnen met de opbouw; het weer mooi maken van het schilderij....’

Tijdens de bijeenkomst kunt u het werk van dichtbij bekijken en wordt er ingezoomd op allerlei details.

Wanneer?
15 juli 2012 van 14.30 tot 00.00 uur
Organisator
Dordrechts Museum
Locatie:
Museumstraat 40
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.