Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Start collegereeks MuseumJeugdUniversiteit

Start collegereeks MuseumJeugdUniversiteit

In meer dan veertig musea in het land gaan na de zomer de nieuwe collegereeksen van de MuseumJeugdUniversiteit van start. Nieuwsgierige kinderen van 8-12 jaar krijgen in deze lessen uitleg van wetenschappers, museummedewerkers en experts over spannende, grappige en opmerkelijke onderwerpen die gerelateerd zijn aan de museumcollecties. Ook in Dordrecht worden van september t/m december colleges gegeven. Erfgoedcentrum DiEP en de Dordtse Musea bieden een gevarieerd programma over kunst, geschiedenis en archeologie.

Vandaag wordt met het college Hoe overleef ik zonder koelkast? de aftrap gegeven. Tijdens de les toont Wyke Sybesma, assistent conservator van Huis Van Gijn, de deelnemers hoe het leven er in de 19de eeuw uitzag. In de daarop volgende maanden komen vragen als Wie is er bang voor water?, Wat is mooie en lelijke kunst? en Weggooien of verzamelen? aan bod. Gastdocenten zijn respectievelijk Ellen Kelder, projectcoördinator Water bij de gemeente Dordrecht, kunstcriticus Hans den Hartog Jager en museumdirecteur Peter Schoon.

Met de colleges willen de musea kinderen van 8 tot 12 jaar op een laagdrempelige, maar niet minder serieuze manier kennis laten maken met museumcollecties en met de verhalen die ze als wetenschappelijk instituut kunnen vertellen. Tijdens de colleges kunnen kinderen naar hartenlust vragen stellen en soms zelfs echte museumstukken aanraken.

Een collegekaart voor een reeks kost € 20,-. Deze prijs is inclusief de museumentree op de dag van het college. Een los college is € 5,-. Deze prijs kan bij de balie van het museum worden betaald. Bij de eerste lezing krijgen de kinderen een collegekaart, die steeds afgestempeld wordt. Wie bij voldoende colleges is geweest, krijgt aan het einde van de reeks een diploma.

De lezingen in Dordrecht worden gehouden op zondag van 11.30-12.30 uur. Een compleet overzicht van de colleges is te vinden op de website. Aanmelden is noodzakelijk, omdat slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. Kinderen kunnen aangemeld worden via www.museumjeugduniversiteit.nl.

De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 begonnen door het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met de Universiteit Leiden. De MuseumJeugdUniversiteit wordt mede mogelijk gemaakt door Shell Nederland, en werkt samen met kinderkrant Kidsweek en de VSC (Vereniging van samenwerkende centra en musea in wetenschap en techniek). In Dordrecht wordt samengewerkt met de Bibliotheek A tot Z en kinderboekwinkel De Giraf.

Wanneer?
2 september 2012 van 11.30 tot 12.30 uur
Locatie:
het Dordrechts Museum aan de Museumstraat
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.