Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Open Monumentendagen

Open Monumentendagen

In het tweede weekend van september worden maar liefst 64 monumenten opengesteld voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen in Dordrecht. In het kader van het landelijke thema ‘Groen van Toen’ openen enkele unieke panden en tuinen eenmalig de deuren, zoals het Energiehuis, De Holland en particuliere villatuinen.

Naast de 64 Open Monumenten staan er in het weekend tal van gratis activiteiten op het programma. Op vrijdagmiddag wordt er afgetrapt met de Klassendag. Zo'n 400 basisscholieren krijgen op school les over monumenten en nemen ‘s middags onder begeleiding van een gids een kijkje in een speciaal hiervoor opengesteld monument. Het Hof is tijdens de Open Monumentendagen voor de laatste keer te bezoeken. Vanaf medio oktober wordt Het Hof verbouwd en gerenoveerd tot 2015. Neem een kijkje in de verschillende vertrekken en help mee de Dordtse geschiedenis in leven te houden.

In het kader van het thema ‘Groen van Toen’ vinden er allerlei excursies en lezingen plaats. Het IVN organiseert op zaterdagochtend excursies over de landgoederen Dordwijk, Dubbelsteyn en het Merwesteinpark. Ook wordt op zondag in Weizigt NMC een lezing gegeven over het voormalige landgoed Weizigt. Vanuit Bibliotheek A tot Z kan men zaterdagmiddag aansluiten bij de lezing en wandeling ‘Dordtse kleuren’. Uiteraard kunnen bezoekers ook deelnemen aan de gratis stadswandelingen vanuit intree Dordrecht | VVV.

Op zaterdagavond 8 september om 21.00 uur verandert het Scheffersplein in een zee van schitterende kleuren. Lichtkunstenaars Aldo Houben en Do Not X-Ray belichten dan op verrassende wijze de gevels op het plein, muzikaal omlijst door een swingende rap. Hoofdpersoon in dit multimediale spektakel is de beroemde Dordtse schilder Ary Scheffer, die dit jaar exact 150 jaar op zijn sokkel op het Scheffersplein staat. De lichtshow is al eerder dit jaar te zien geweest tijdens het Schefferweekend op zaterdag 12 mei. Voor iedereen die dit toen heeft moeten missen, is er nu een herkansing. Voorafgaand aan de show speelt Theatergezelschap Toendra de intrigerende Scheffer Monologen. Tussendoor draait DJ Ary een stevige portie groene muziek.

Ook op het gebied van muziek is er van alles te beleven. Zaterdag vindt de opening van de Nationale Orgeldagen plaats in de Grote Kerk, gevolgd door een kindertheatervoorstelling met de Stadsorganist en de Stadsomroepster. Tevens geeft stadsorganist Cor Ardesch op zondagmiddag een Bachconcert in de Grote Kerk. Ook geven zondag (inter)nationale gezelschappen uitvoeringen in vijf 'Muzikale Monumenten'. Spectaculair hoogtepunt is het ‘Jazzorchestra of the Concertgebouw’ die in Bibelot drie maal een gratis optreden verzorgt.

De Provincie Zuid Holland organiseert in de Biesboschhal en op de Stadswerven het evenement ‘Over-levende Monumenten!’. Verschillende activiteiten worden georganiseerd in het kader van herbestemming. Verder kunnen bezoekers aan de binnenstad gedurende het gehele weekend op- en afstappen op de paardentrams die langs verschillende monumenten rijden. Ook het varende monument de Pieter Boele komt op zaterdag in actie. Bovendien is van 6 t/m 12 september het Russische fregat Shtandart weer te bewonderen in de Leuvehaven.

Kijk voor het volledige programma in de gratis Monumentengids. Deze is af te halen bij intree Dordrecht | VVV aan de Spuiboulevard 99 en de deelnemende monumenten. Het is tevens te downloaden op de website onder het kopje 'Vrije tijd en Toerisme'. In het boekje staat ook informatie over het aanmelden voor excursies.

Wanneer?
Van 8 september 2012 00.00 uur tot 9 september 2012 00.00 uur
Locatie:
divers, zie de website
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.