Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Voorstelling As I Left My Father’s House

Voorstelling As I Left My Father’s House

Voorstelling in het kader van de 74ste kristallnachtherdenking met medewerking van Ivrietkoor Drechtsteden.
Vandaag staat de voorstelling As I Left My Father’s House van de Liberiaanse theatermaker Bright Richards van New Dutch Connections (NDC) in de Remonstrantse kerk. Op de dag van de 74e herdenking van de Kristallnacht onderstreept deze voorstelling het belang van tolerantie en wederzijds begrip in onze samenleving.

De voorstelling
As I Left My Father’s House is een uitnodiging aan gelovige en niet-gelovige mensen. Mensen die bezig zijn met godsdienst, zingeving, persoonlijke ontwikkeling, en mensen die omgaan met trauma’s en met de uitgestotenen van de samenleving. De voorstelling wil leiden tot reflectie, over jezelf en over de ‘vreemde ander’. Een gemengd publiek van moslims, christenen, joden en anders en niet-gelovigen zoekt verbinding met elkaar via As I Left My Father’s House. De voorstelling is ontwikkeld door Bright Richards, artistiek leider van New Dutch Connections (NDC), in dialoog met verschillende religieuze en maatschappelijke organisaties. NDC heeft de voorstelling de afgelopen 2 jaar georganiseerd samen met kerken, moskeeën, synagoges, maar ook met gevangenissen, politici en vluchtelingorganisaties. Voor As I Left My Father’s House ontving Bright Richards de Compassieprijs 2011. Het is de eerste keer dat de voorstelling in Dordrecht wordt uitgevoerd. De voorstelling wordt in het Nederlands gespeeld.

Na de voorstelling is er gelegenheid om met elkaar en de makers in gesprek te gaan.
Toegang is gratis, reserveren kan op de website.

‘As I Left My Father’s House’ – Het verhaal
In de voorstelling worden een christen, een moslim en een jood verenigd door de pijn die zij afzonderlijk dragen. In hun levensverhalen ontdekken wij als toehoorders de dragende kracht die zij ervaren vanuit hun eigen religieuze traditie.

In As I Left My Father’s House komen drie verhaallijnen samen. Richards vertelt over zijn periode temidden van de verschrikkingen tijdens de burgeroorlog in Liberia. Dit verhaal vermengt zich met het verhaal van zijn moslimvriend Jaliba, die gedwongen wordt om doodskisten te timmeren voor een rebellenleider en zo zijn kinderen redt. Daardoorheen klinkt het levensverhaal van Wurms, de inmiddels overleden voorzitter van het Genootschap Nederland-Israel. Hij wordt als Joodse baby ondergebracht bij een christelijk gezin en komt er pas later achter dat zijn ouders in de oorlog zijn omgekomen.

Het kader: herdenking Kristallnacht
De voorstelling sluit aan op de 74e herdenking van Kristallnacht, de gebeurtenis die plaatsvond in de nacht van 9 op 10 november 1938. In heel Duitsland werden joden aangevallen, er werden 267 synagogen in brand gestoken en ongeveer 7500 winkels en bedrijven van joden vernield. Ook joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen moesten het ontgelden. Met de voorstelling As I Left My Father’s House herdenken we niet alleen de gruwelijke gebeurtenissen van 1938, maar plaatsen we deze ook in een bredere context van discriminatie, geweld tegen minderheden en de uiterste consequenties van intolerantie en rechteloosheid in de samenleving.

Wanneer?
9 november 2012 van 20.00 tot 22.00 uur
Locatie:
in de Remonstrantse kerk aan de C. De Wittstraat 28
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.