Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Tentoonstelling Van Stapel!

Tentoonstelling Van Stapel!

Scheepsbouwer Jan Schouten (1786-1852) en de Dordtse vrijmetselaarsloge La Flamboyante zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Schouten richtte immers 200 jaar geleden de loge op. Voor museum Huis Van Gijn reden om deze vooraanstaande Dordtenaar in de schijnwerpers te zetten en hem het boegbeeld te laten zijn van een nieuwe tentoonstelling die vanaf 16 november te zien is.

Schouten was niet alleen een vooraanstaand scheepsbouwer en bezield vrijmetselaar. Ook in de politiek en dichtkunst liet hij zijn sporen na. In Van Stapel! Jan Schouten, scheepsbouwer en vrijmetselaar worden al deze facetten belicht tegen de achtergrond van het 19de-eeuwse Dordrecht.

Scheepsbouwer
De familie Schouten heeft al in de 17de eeuw een aantal scheepswerven in Dordrecht in bezit. In de 19de eeuw voegt nazaat Jan Schouten ze samen tot één groot en succesvol bedrijf. Het ene na het andere schip loopt er van stapel. Zelfs wanneer Nederland onder Franse heerschappij staat en de economische omstandigheden slecht zijn, overleeft de werf de barre tijden. Ook zonder opdrachtgevers gaat Schouten door met het bouwen van schepen en bezorgt zo menig werkman brood op de plank.

Vrijmetselaar
Schouten is een bevlogen vrijmetselaar. In 1812 richt hij in Dordrecht een nieuwe loge op. Dit is La Flamboyante, oftewel De Vlammende Ster, die in 2012 haar 200-jarig jubileum viert. In 1836 koopt Schouten een deel van het historische Muntcomplex en schenkt het een jaar later aan de broeders van La Flamboyante, waar zij elkaar nu nog altijd treffen.

Politicus, dichter en verzamelaar
Schouten is ook lange tijd lid van de gemeenteraad en neemt in 1850 zitting in de Tweede Kamer. Als begenadigd dichter schrijft hij vele gedichten in de toen gangbare romantische stijl. Ook is Schouten een verwoed verzamelaar van scheepsmodellen en legt hij een uitgebreide bibliotheek en gevarieerde verzameling van penningen, prenten, portretten en kaarten over de Nederlandse geschiedenis aan.

Tentoonstelling
Wat betekende de broederschap, hoe zagen de schepen van Schouten er uit en tegen welke maatschappelijke achtergrond bouwde hij deze? De expositie geeft antwoord op deze vragen en vertelt het verhaal van deze bijzondere man met behulp van vrijmetselaarsobjecten en vele tekeningen en schilderijen van en over schepen.

Wanneer?
Van 16 november 2012 00.00 uur tot 10 maart 2013 00.00 uur
Locatie:
Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 29-30
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.