Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Tentoonstelling Leonardo’s leerling. Meestertekenaar Jan van der Kooi

Tentoonstelling Leonardo’s leerling. Meestertekenaar Jan van der Kooi

Tijgers, olifanten, paarden en landschappen; vanaf 11 november toont het Dordrechts Museum een ruime keuze uit het indrukwekkende getekende oeuvre van Jan van der Kooi (1957). Met een vraaggesprek tussen de kunstenaar en Antoin Peeters, bekend van het RTL4 nieuws, wordt op zaterdag 10 november de tentoonstelling Leonardo’s leerling. Meestertekenaar Jan van der Kooi officieel geopend. De expositie biedt museumbezoekers een bijzondere kans, want het werk van Jan van der Kooi is voor het grote publiek zelden te zien.

Tekenen wat je met je eigen ogen ziet, ‘naar het leven’ zoals het ook wel wordt genoemd, dat doen kunstenaars al eeuwen lang. Met name de Hollandse meesters uit de 17de eeuw waren er goed in. Voor Jan van der Kooi is de zichtbare wereld ook nu nog de enige bron. Tekenen is voor hem een tweede natuur, een manier om de werkelijkheid te zien en begrijpen. Dieren, landschappen, zijn eigen gezicht, hij tekent vertrouwde motieven steeds weer opnieuw. Van Leonardo da Vinci leerde hij kijken, observeren, analyseren om uiteindelijk tot de essentie te komen.

Dieren van vlees en bloed
De tekeningen van dieren vallen in Van der Koois werk het meest op. Paarden, tijgers, orang oetans, gorilla’s en olifanten tekent hij in alle mogelijke houdingen en stemmingen. Weken of zelfs maanden lang tekent hij in dierentuinen of in het roofdierencentrum Pantera in Friesland. Net als Leonardo bestudeert Van der Kooi zijn onderwerp grondig, letterlijk tot op het bot. Hoe zit een schedel in elkaar? Hoe werken de gewrichten? In zijn atelier tekent hij naar anatomische modellen, zoals een tijgerpoot of –klauw, die hij speciaal voor dit doel laat maken. Op de tentoonstelling zijn voorbeelden van zijn schetsen en studiemateriaal te zien.

Overtuigingskracht
Zijn talent is in de kunstwereld niet onopgemerkt gebleven. In de monografie die bij de tentoonstelling verschijnt, schrijft Frits Duparc, oud-directeur van het Mauritshuis Den Haag: “Groot is het plezier om oog in oog te staan met het getekende werk van Jan van der Kooi. Een van de onderwerpen waarin hij excelleert zijn de studies van allerhande dieren. Bij aandachtige beschouwing van zijn tekeningen wordt al snel duidelijk dat het hier niet om de weergave van een willekeurig exemplaar van een bepaalde diersoort gaat. Deze olifanten, tijgers of chimpansees zijn individuen en hebben een eigen karakter en ze observeren je of kijken juist verveeld of hautain de andere kant op. Kortom dit zijn echte dieren met individuele trekken, dieren van vlees en bloed. Die tekeningen raakten mij direct door hun overtuigingskracht en geweldige techniek.”

De tentoonstelling Leonardo’s leerling. Meestertekenaar Jan van der Kooi is van 11 november 2012 tot en met 28 april 2013 te zien in het Dordrechts Museum Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11 - 17 uur. Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus Jan van der Kooi. Schilder/tekenaar met essays van Frits Duparc en schrijver Nicolaas Matsier (uitgeverij THOTH, Bussum, ISBN 978 90 6868 608 1). Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van het museum.

Wanneer?
Van 11 november 2012 11.00 uur tot 28 april 2013 00.00 uur
Locatie:
Dordrechts Museum
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.