Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Fietslezing door Pete Jordan

Fietslezing door Pete Jordan

Ter ere van de eerste Dordtse Fietsvierdaagse Rond Uit Dordrecht geeft de Amerikaanse Pete Jordan een lezing. Je kent Pete Jordan misschien wel van Dishwasher: One Man’s Quest to Wash Dishes in All Fifty States, een boek waarmee de auteur in Amerika furore maakte.

In Nederland is hij vooral bekend van de Fietsrepubliek, waarin hij de liefde verklaart aan hét Nederlandse vervoersmiddel: de fiets. Tijdens de eerste Dordtse Fietsvierdaagse gaat Pete Jordan in gesprek met William Nederpelt, één van de organisatoren van de vierdaagse.

De Fietsrepubliek
Fietsen is een fenomeen dat voor Nederlanders zó gewoon is, dat we misschien juist een buitenstaander nodig hebben om ons de ogen te openen. Wanneer de Amerikaan Pete Jordan voor het eerst Amsterdam aandoet, wordt hij op de dag van aankomst meteen omvergereden door een fietser.

Hij raakt gefascineerd door de eindeloze stoet tweewielers in de stad en besluit een diepe duik te nemen in de historie van deze oer-Hollandse gewoonte. Het resultaat daarvan, De Fietsrepubliek, is een onderhoudende cultuurgeschiedenis van het fietsen.

Jordan verweeft alle mogelijke fietsontwikkelingen – van de fietsscholen eind negentiende eeuw, via het wittefietsenplan, tot de dure bakfietsen van vandaag de dag – met zijn eigen ervaringen als groentje in het drukke Amsterdamse fietsverkeer.

Na de lezing van Jordan draagt de Dordtse Stadsdichter Marieke van Leeuwen voor uit haar bundel Fiets. Boekhandel de Nwe Bengel is aanwezig met een boekentafel waar Jordan zal signeren. Deze lezing wordt georganiseerd in het kader van de eerste Dordtse Fietsvierdaagse: Rond Uit Dordrecht, van 11 t/m 14 juni.
 

Wanneer?
12 juni 2013 van 20.00 tot 22.00 uur
Organisator
de Bibliotheek A tot Z
078 - 620 55 00
service@debibliotheekatotz.nl
Locatie:
Centrale Bibliotheek, Groenmarkt 153
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.