Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

‘Schweitzer als organist’

‘Schweitzer als organist’

Iedereen kan op zaterdag 7 september kennismaken met 'de organist Albert Schweitzer'. De Internationale Orgelacademie, de Dordtse stadsorganist Cor Ardesch en het Albert Schweitzer ziekenhuis maken dit samen mogelijk. Aanmelden kan op de website van het ziekenhuis.

Albert Schweitzer is bij het grote publiek bekend als tropendokter, weldoener en Nobelprijswinnaar. Maar hij was ook begenadigd organist en kenner van het werk van Johann Sebastian Bach. De Internationale Orgelacademie wijdt op 7 september in de Grote Kerk van Dordrecht een studiedag aan Bach, gebaseerd op de visie van Albert Schweitzer.

's Middags gaat het gezelschap naar het Albert Schweitzer ziekenhuis, om daar verder te studeren op het thema 'Schweitzer als organist'. Daarbij is iedereen met belangstelling voor Schweitzer en/of orgelmuziek gratis welkom (na aanmelding via de website). Het auditorium van de locatie Dordwijk telt 200 stoelen en er staat een echt pijporgel.

Organist en Schweitzer-kenner Peter van Dijk houdt de lezing 'Schweitzers visie op Bachs orgelmuziek en de betekenis daarvan anno 2013'. Zijn verhaal wordt aangevuld met orgelspel en beelden van Schweitzer. Stichting Nederlands Albert Schweitzer Fonds is bovendien aanwezig, om aandacht te vragen voor Schweitzers gedachtegoed en zorgprojecten die de stichting steunt in Afrika.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis draagt al bijna vijftien jaar zijn naam. Die kwam destijds als winnaar uit een namenwedstrijd. Schweitzer doet immers direct denken aan gezondheidszorg en menslievendheid. Maar door de jaren heen, is de naam nog niet echt gaan leven in Dordrecht.

"Een groep medewerkers van het ziekenhuis vindt dat jammer", vertelt Ton Bok. Hij is behalve hoofd van de Spoedeisende Hulp ook lid van de Werkgroep Muziek van de Grote Kerk. Dit jaar wordt in Europa, met name in de Elzas waar Schweitzer vandaan komt, groots herdacht dat hij precies 100 jaar geleden naar Afrika vertrok om zijn ziekenhuis in Lambaréné te stichten. Bok: "Mij is dit jaar opgevallen hoezeer de persoon Schweitzer nog tot de verbeelding spreekt."

De groep wil ervoor zorgen dat Schweitzer bekender en meer voelbaar wordt in het ziekenhuis en de stad. "Hij verdient dat", vindt Bok. "En zijn visie op zorg kan nog altijd dienen als voorbeeld voor ons." De komende maanden houdt het ziekenhuis drie bijeenkomsten. "We beginnen met de muzikale Schweitzer, aansluitend op de dag die stadsorganist Cor Ardesch al op de agenda had staan." Later zal de werkgroep ook lezingen houden over Schweitzer als dokter en als ethicus.

Schweitzer bespeelde het orgel, schreef orgelmuziek en was betrokken bij de bouw en restauratie van orgels. Hij noemde componist Johan Sebastian Bach 'de grootste onder de groten'’. "Als geen ander heeft hij zich verdiept in de bedoelingen die Bach had met zijn koraalbewerkingen", vertelt Cor Ardesch. "Schweitzer zocht naar de symboliek en de theologische achtergrond ervan. Op basis daarvan speelde hij Bach met een eigen tempo, andere accenten en bijzondere registraties."

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) verstrekt in de geest van Schweitzer startsubsidies aan kleinschalige en lokale gezondheidszorgprojecten in Afrika onder de Sahara. Ook wil de stichting op zo veel mogelijk plaatsen de visies en het werk van Schweitzer laten voortleven. Daarom sluit het NASF graag aan bij de nieuwe activiteit van het Albert Schweitzer ziekenhuis. In een kraampje zijn op 7 september oude Schweitzer-voorwerpen te zien en er is volop informatie over de gezondheidszorgprojecten die het NASF steunt. Zie ook www.nasf.nl.

Wanneer?
7 september 2013 van 13.15 tot 14.15 uur
Organisator
Albert Schweitzer Ziekenhuis
Locatie:
Albert Schweitzerplaats 25
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.