Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Simon van Gijn is jarig

Vier het gratis mee in Huis van Gijn
Op zondag 22 september viert Huis van Gijn feest. Die dag wordt er ter gelegenheid van de verjaardag van de voormalige heer des huizes, Simon van Gijn, in museumcafé De Dordtse Hemel feest gevierd met het gratis proeven van de cake Simon inclusief een kop koffie of thee. De van zuurdesemdeeg gebakken Simon is een project van eetontwerpster Marije Vogelzang. Het eetbare kunstwerk werd onlangs de Schefferaankoop 2012.

Om 14.00 uur zal Vogelzang in het museumcafé haar project toelichten. De in mei van dit jaar aangekochte aankoop is geen voorwerp voor in een vitrine of aan de muur, maar een kunstwerk dat steeds weer opnieuw vorm krijgt en wordt gebakken in een speciaal daarvoor ontworpen bakvorm. Zuurdesem gist aan de lucht en voedt zich met moleculen uit de omgeving. Met de Simon, gegroeid en gebakken in Van Gijns eigen huis, ‘vangt’ Marije Vogelzang de atmosfeer van het huis en brengt ze de 19de eeuw op een bijzondere manier tot leven. Ook kunnen bezoekers een stukje desem meenemen en het proces thuis voortzetten.

Vereniging Dordrechts Museum
Vogelzangs project is een aankoop van de Vereniging Dordrechts Museum uit het zogenaamde Schefferfonds, rechtstreeks verbonden met de nalatenschap van de in Dordrecht geboren Ary Scheffer (1795-1858). Zijn dochter en schoonzoon schonken de vereniging niet alleen Scheffers volledig ateliernalatenschap maar ook een aanzienlijk bedrag, bedoeld voor kunstaankopen en ondersteuning van jonge talentvolle kunstenaars, de basis voor het Schefferfonds. Elke twee jaar doet de vereniging hieruit een aankoop. Tot nu toe waren het meestal schilderijen en foto’s, passend in de verzameling van het Dordrechts Museum.

Bijzondere aanwinst
In 2012 werd voor het eerst een aankoop voor Huis Van Gijn gedaan. De werkgroep die de aankoop voorbereidde, noemt Marije Vogelzang één van de meest interessante vormgevers van dit moment. Een werk van haar is voor vereniging en museum een bijzondere aanwinst, onder meer ‘omdat zij zich met haar werk buiten de traditionele disciplines begeeft en voorbeeldig laat zien wat er nog meer omgaat in de hedendaagse kunst behalve schilderen en tekenen’.

Gratis toegang Huis van Gijn incl. koffie/thee met Simoncake. Op=op

Wanneer?
22 september 2013 van 14.00 tot 00.00 uur
Organisator
Huis van Gijn
Locatie:
Museumcafé De Dordtse Hemel
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.