Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Hans en Greetje Petri bij Galerij Blom

Hans en Greetje Petri bij Galerij Blom

Van  7 september tot en met 10 november is een expositie te zien van werken van het kunstenaarsechtpaar Hans en Greetje Petri bij Galerie Blom, Joh. de Wittstraat 43 te Dordrecht. ( 1 min.vanaf station Dordrecht centr.) Zij leefden geheel voor de kunst en leverden een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse keramiek, sculptuur en omgevingsvormgeving. Zoals Greetje Petri het omschreef, waren zij “eigenlijk twee bomen met één stel wortels”.

Hans Petri (1919 – 1996) groeide op in Dordrecht als zoon van een predikant. Hij studeerde een jaar biologie in Amsterdam. De kunst trok echter meer dan de wetenschap en hij stapte over naar de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij de opleiding beeldhouwen en grafiek volgde.

Zijn docent etsen, Antoon Derksen van Angeren, was voor hem een inspirerend voorbeeld. Wat het beeldhouwen betrof, trok hij zich vooral op aan de adviezen van Henk Chabot tijdens zijn middelbare schooltijd en bleek de academie minder belangrijk. Buitenlandse inspiratiebronnen werden Hepworth, Moore en Noguchi.

Na de oorlog startte Hans Petri zijn kunstenaarscarrière in Dordrecht. In de jaren vijftig stond zijn werk in het teken van het wederopbouwélan. Petri maakte sculpturen in verschillende materialen. Hij voerde veel monumentale opdrachten voor bijvoorbeeld oorlogs- en andere monumenten uit: gevelsculpturen, wandplastieken, maar vervaardigde ook vrijstaande sculpturen die hij een relatie met hun omgeving liet aangaan. Zijn verdere werk stond in het teken van deze omgevingsvormgeving. Bekend zijn o.a. de drie granieten vormen met ieder een gepolijst vlak voor de entree van het hoofddistrictskantoor van IBM Nederland te Amsterdam. Hier ontwierp Petri ook het beplantingsplan.

Petri werkte zowel abstract als figuratief op expressieve en/of gestileerde wijze. Hij schoolde zich geregeld bij in het gebruik van moderne materialen en technieken, zoals het spuitbeton.

Het werken in opdracht ervoer Petri als een positieve uitdaging. Hij zag tegenkrachten, zoals in de discussies met de opdrachtgevers, als een spanningsveld waarin creativiteit kon ontstaan: creativiteit die meer was dan een compromis.

Vanwege de hoeveelheid opdrachten in het hele land exposeerde Hans Petri niet vaak. Hij deed wel mee aan groepstentoonstellingen in Delft (Contour), Dordrecht en Rotterdam.

Greetje Petri-Eijskoot (1922 – 2012) groeide op in Dordrecht als dochter van de musicus en dansleraar Hans Eijskoot. Zij ontwikkelde zich door zelfstudie tot keramiste en verdiepte zich uitgebreid in de beeldende kunst en literatuur. Met haar echtgenoot Hans Petri, die zij in 1945 leerde kennen en met wie zij in 1949 trouwde, deelde zij de liefde voor de kunst en de natuur. Dieren waren voor haar een belangrijk thema: egels, otters, mollen, muizen, makaken, uilen, kikkers, hazen, vissen en vogels gaf zij vorm in kleine en grote sculpturen in keramiek en brons.

Greetje Petri was gefascineerd door de Japanse kunst. Deze interesse ziet men terug in haar vazen (soms met deksels in de vorm van dierenkoppen) en schalen in grote formaten. Zij verdiepte zich uitgebreid in de glazuurtechnieken, zodat zij een grote variatie in de afwerking van haar objecten kon toepassen. Ook bracht zij graag gekalligrafeerde teksten, door middel van graveren, op haar werk aan.

Naast haar eigen werk als keramiste, werkte Greetje Petri mee aan grote projecten van haar echtgenoot en ondersteunde zij hem verder op allerlei manieren. Zij was betrokken bij alles wat hij dacht en maakte.

Een gezamenlijk project was de grote tuin van de zelf opgeknapte boerderij met twee stallen die dienst deden als atelier in Echteld in de Betuwe. Hier woonde en werkte het echtpaar vele jaren. In de loop van de 33 jaar dat zij aan de tuin werkten, werd dit een levenswerk van de Petri’s. Zorgvuldig aangelegd met bomen, bloemen en grassen werd dit een bijzondere tuin gelijk aan de veelzeggende eenvoud van een haiku. 

In deze tuin stonden kunstwerken van beide kunstenaars. Greetje Petri exposeerde geregeld in deze tuin in Echteld. Ook exposeerde zij bij de beeldentuin van Dehullu in Gees.

Op zaterdag 7 september  om 15.30 uur wordt de tentoonstelling geopend door Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum.

De galerie is geopend van do t/m za van 12 – 18 uur en zondag 8 september, 15 september (Open Monumentendagen), 6 oktober , 3 en 10 november.
Tevens na afspraak. Tel.: 078-631 31 30.
 

Drs. J.R. Wolfswinkel.

Wanneer?
Van 7 september 2013 12.00 uur tot 10 november 2013 18.00 uur
Organisator
Galerie Blom
Locatie:
Joh. de Wittstraat 43
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.