Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Ode aan… Hans en Greetje Petri

Ode aan… Hans en Greetje Petri

Vanaf 3 september is in het Dordrechts Museum ‘Ode aan Hans en Greetje Petri’ te zien. Het kunstenaarsechtpaar Petri, inmiddels beiden overleden, schonk een groot aantal merendeels vroege werken aan het Dordrechts Museum, waaronder sculpturen, penningen, tekeningen en etsen van Hans Petri alsmede grafisch werk van andere kunstenaars. Met een kleine greep uit die collectie zet het museum deze bijzondere schenkers postuum in het zonnetje. Bovendien is er bij Galerie Blom in dezelfde periode een tentoonstelling te zien met werk van zowel Hans als Greetje.

Het kunstenaarspaar Hans en Greetje Petri heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de Nederlandse beeldhouw- en omgevingskunst. Van het echtpaar was Hans Petri (1919-1996) het meest bekend als kunstenaar. Hij maakte landelijk furore als omgevingsontwerper. Hans Petri studeerde een jaar biologie in Amsterdam en drie jaar beeldhouwen en grafiek aan de Rotterdamse Academie. Op zoek naar atelierruimte week hij uit naar Dordrecht, waar hij in 1949 onderdak vond bij Pictura.
Greetje Petri-Eijskoot (1922 – 2012) groeide op in Dordrecht als dochter van de musicus en dansleraar Hans Eijskoot. Zij ontwikkelde zich door zelfstudie tot keramiste en verdiepte zich uitgebreid in de beeldende kunst en literatuur.
Een belangrijke opdracht voor Hans Petri kwam van de gemeente Dordrecht, namelijk het ontwerpen van een oorlogs – en bevrijdingsmonument. Het staat in het Park Merwestein en heeft als titel De Levensboom. Met dit werk verdiende hij zoveel dat hij met Greetje kon trouwen. Zij gingen samen op de Aardappelmarkt wonen. Na 1960 ging Hans steeds meer over op het vormgeven van de omgeving van gebouwen, onder andere het Fonteinlandschap voor Het Albert Schweitzer-Ziekenhuis, locatie Amstelwijck (oude Refaja).
Er zijn nog diverse sporen in Dordrecht te vinden van Hans Petri zoals het bekende beeldhouwwerk aan de gevel van het Insulacollege op het Halmaheraplein;  Jonas in de walvis en het beeld van de Stoeiende jongens bij de school aan de Noordendijk.

Het Dordrechts Museum kreeg in de jaren negentig - vlak voor de dood van Hans Petri - een grote schenking. Onlangs kwam daar werk bij, na het overlijden Greetje Petri-Eijskoot. Er is een bescheiden greep uit die collectie te zien. Het  museum brengt hiermee een ode aan Hans en Greetje Petri, Dordtse kunstenaars aan wie het zo veel te danken heeft. 

Wanneer?
Van 3 september 2013 00.00 uur tot 10 november 2013 00.00 uur
Organisator
Dordrechts Museum
Locatie:
Dordrechts Museum
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.