Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Herplaatsing in Vriesestraat van monument voor Albert Cuyp

Herplaatsing in Vriesestraat van monument voor Albert Cuyp

Op woensdag 20 november a.s. krijgt het beeld van de wereldberoemde Dordtse schilder Aelbert Cuyp een definitieve plek midden op de Vriesestraat.

Jarenlang was het beeld van Maria Roosen prominent aanwezig op de hoek van het Bagijnhof en de Johan de Wittstraat. Eind 2012 werd het beeld verwijderd vanwege de herinrichting van het Bagijnhof.

Het Bagijnhof is begin 2013 opnieuw ingericht maar heeft een andere invulling gekregen dan gepland. Daarom is er voor het beeld van Cuyp een nieuwe plek gekozen in de Vriesestraat ter hoogte van distilleerderij Rutte. De nieuwe bomenrij die een dezer dagen in de straat geplaatst wordt, zorgt ervoor dat het beeld goed tot zijn recht komt.

HET BEELD

Van de 17e eeuwse Dordtse landschapschilder Aelbert Cuyp (1620-1691) bestaat geen afbeelding en daarom ontwierp kunstenares Maria Roosen een beeld waarin verschillende aspecten van zijn werk te herkennen zijn. Zoals het licht en de prachtige wolkenluchten. Ook vond zij een eigentijdse uitstraling belangrijk. Zij liet een beeld maken opgebouwd uit roestvrijstalen bollen die samen een menselijk figuur verbeelden. Een figuur in de vorm van een wolk die realistische schoenen draagt. De stad Dordrecht wordt als directe omgeving in dit beeld weerspiegeld en ook de lucht met allerlei weertypen vind je in de spiegelfiguur terug. Het beeld is van veraf goed te zien, maar ook dichtbij is er van alles te beleven. Zoals bij een goed schilderij kan je eindeloos inzoomen en de oneindige reflecties van de spiegelbollen zien.

Het kunstwerk is een geschenk van de Rotary Club Dordrecht.

DE KUNSTENAAR

Maria Roosen (1957) woont en werkt in Arnhem. Veelvuldig terugkomende thema’s in haar werk zijn vruchtbaarheid, groei, het vrouwelijke en het mannelijke en sinds kort het thema menselijke verhoudingen. Haar ideeën zijn praktisch en neigen naar het absurde. Dat geeft haar beelden een vleugje humor.

 

Wanneer?
20 november 2013 van 00.00 tot 00.00 uur
Organisator
Gemeente
Locatie:
Vriesestraat
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.