Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Kruip in de huid van de knecht of dienstbode

Kruip in de huid van de knecht of dienstbode

Familierondleiding door Huis Van Gijn


Benieuwd naar het leven in de 19de eeuw? Hoe was het om als dienstmeid of knecht het zware werk te moeten doen in een huis vol kostbaarheden? Juffrouw Fijn van Draat, de huishoudster van meneer Van Gijn, vertelt in een familierondleiding op 29 december hoe dat vroeger ging.
 
De familierondleiding is één van de vele activiteiten die deze kerstvakantie in Huis Van Gijn plaatsvinden.
Kinderen krijgen in de rondleiding van Juffrouw Fijn van Draat een wel heel bijzondere rol toebedeeld. Ze worden omgetoverd tot knecht of dienstbode en mogen op museumsokken op plekken achter de hekjes komen, een terrein dat voor andere bezoekers verboden is.

Opdrachtjes
Achter de hekjes voeren ze kleine opdrachtjes uit. Als zij de huishoudelijke taken volgens Juffrouw Fijn van Draat goed gedaan hebben, ontvangen ze een certificaat.

Manager
Juffrouw Fijn van Draat heeft echt bestaan en was niet zomaar een poetsvrouw. Ze was de manager van het huis en stuurde het lagere personeel aan. Ze liet de knecht met emmers sjouwen, de keukenmeid een 12-gangen diner bereiden en de dienstbodes stoffen, wassen en poetsen.

Documentaire en app
Haar personage komt in het museum weer tot leven in een documentaire en een app.
In de kerstvakantie laat juffrouw Fijn van Draat jong en oud zien hoe een huishouden op stand in de 19de eeuw bestierd werd.

Datum: zondag 29 december,
   herhaling 4 januari.
Tijd: beide dagen 14.30 uur
Deelname: gratis, exclusief museumentree. Aanmelden niet nodig. Vol=vol!

Wanneer?
4 januari 2014 van 14.30 tot 00.00 uur
Organisator
Dordts Museum
+31 (0)78 770 5320
e.kara@dordrecht.nl
Locatie:
Nieuwe Haven 30
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.