Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing Nationaal Onderwijsmuseum over iconen

Lezing Nationaal Onderwijsmuseum over iconen

Het Nationaal Onderwijsmuseum organiseert op donderdag 30 januari 2014 een lezing over het gebruik van foto’s in geschiedenisboeken. In de lezing Canonieke icoonfoto’s – welke foto’s komen altijd weer terug in de geschiedenisboekjes?  geeft dr. Martijn Kleppe  een inkijkje in de manier waarop foto’s gekozen worden voor schoolboeken en hoe die werkwijze er soms toe leidt dat foto’s verkeerd gebruikt worden.

Waarom staan vaak dezelfde foto’s in schoolboeken voor het vak Geschiedenis? Wie kiest deze foto’s en waarom eigenlijk? Martijn Kleppe van de Erasmus Universiteit Rotterdam schreef het boek ‘Canonieke Icoonfoto’s’ waarin hij onderzocht welke foto’s van de Nederlandse geschiedenis functioneren als icoonfoto door ruim vierhonderd geschiedenisschoolboeken te analyseren.

Kleppe sprak met de makers van de boeken en onderzocht twee foto’s uitgebreid: een foto van Pieter Jelles Troelstra uit 1912 en een foto waarop Dolle Mina’s hun buik laten zien met daarop de tekst ‘Baas in eigen Buik’.

Dr. Martijn Kleppe is werkzaam aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Voor meer informatie zie www.martijnkleppe.nl en www.canoniekeicoonfotos.nl.

Wanneer?
30 januari 2014 van 20.00 tot 22.00 uur
Organisator
Nationaal Onderwijsmuseum
Locatie:
Nieuwe Haven 26
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.