Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Fietsroute Groei en Bloei

Fietsroute tijdens nationale Tuinweek Groei en Bloei Dordrecht
Groei en Bloei (K.M.T.P) houdt vanaf zaterdag 14 juni voor het eerst in heel Nederland de nationale Tuinweek. Beschermvrouwe prinses Beatrix geeft op 11 juni het startschot in Delft met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. De afdeling Dordrecht organiseert samen met het Platform Duurzaamheid Dordrecht twee fietsroutes langs verschillende stadslandbouwprojecten.
De eerste fietsroute was op zaterdag 14 juni ging langs kleine projecten van stadslandbouw binnen de bebouwde kom en was circa 19 kilometer lang. De tweede fiets-/autoroute op zaterdag 21 juni is ongeveer 28 kilometer lang en gaat langs grote projecten in het buitengebied van Dordrecht.

Alle deelnemers hebben hun ‘tuin’ opengesteld tussen 10.00 en 16.00 uur en er zijn vrijwilligers aanwezig om over hun project te vertellen. De routes zijn vanaf 11 juni te downloaden via de website www.dordrecht.groei.nl, www.stadslandbouwdordrecht.nl of gratis af te halen bij Intree Dordrecht aan de Spuiboulevard.

Deelnemers:

1. Bilderhof, wijngaard en proeftuin, ‘ambachtelijke streekwijnen’
, Zuidendijk 324, eigenaars: Wilco Venhuizen en Claudia Vermaat, T: 078-6317675, M: 06-51829785, E: wilco@bilderhof.nl (algemene informatie), E: bestelling@bilderhof.nl (informatie over wijnverkoop), www.bilderhof.nl; de wijngaard teelt o.a. met nieuwe resistente druivenrassen die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat; twee druivenrassen zijn dusdanig gekozen dat schimmelbestrijding tot het hoogstnoodzakelijke beperkt kan worden: de rode wijn ‘Rondo’ en de witte wijn ‘Johanniter’ (verkoop door Jumbo supermarkt, WC Sterrenburg); gouden medaille Nederlandse wijnkeuring 2010; de wijngaard werkt niet volledig duurzaam en is niet biologisch gecertificeerd.

2 No Budget Kas Dordrecht, burgerinitiatief van Jacqueline & Hans Kok en Paul No Budget Kas DordrechtHarmans, Oudendijk 162a, T: 078-6210898 (Hans),M: 06-45054865 (Hans), E: nobudgetkasdordrecht@gmail.com, www.nobudgetkasdordrecht.blogspot.nl, openingstijden/meewerkdagen maandag en donderdag 13.00 -17.00 uur; tijdelijke herbestemming van een leegstaande tuinbouwkas, ‘off-grid’ en zelfvoorzienend; hergebruik van gevonden en gekregen materialen; ecologisch verantwoord geteelde (ook ‘vergeten’) groenten, kruiden en fruit in (mobiele) houten bakken; benutten van zonnewarmte en regenwateropvang; compostering van groente-, tuin- en keukenafval; vrijwilligers met of zonder moestuinervaring zijn welkom en delen mee in de oogst; overige oogst wordt geschonken aan de Voedselbank.

3 Kringloop DordrechtKringloop Dordrecht, vereniging voor gifloos tuinieren, volkstuin, Wieldrechtse Zeedijk 6, T: 078-6175803, E: tuin@tuinverenigingkringloop.nl, www.tuinverenigingkringloop.nl, biologisch kweken van groenten, fruit en bloemen.

4 RijksstraatTuin, burgerinitiatief van Mario Popma en Michael van Pijlen, Rijksstraatweg 104, M: 06-15559675 (Mario), E: info@warmaanbevolen.nl; duurzame groente- en fruitteelt waarbij een goede bodemvruchtbaarheid en evenwichtig bodemleven (o.a. wormen, schimmels, bacteriën) centraal staan; met EM-technologie (effectieve micro-organismen) wordt groente-, fruit- en tuinafval omgezet (gefermenteerd) in Bokashi en aan de tuingrond als planten- en bodemvoeding toegevoegd; regenwateropvang; bloemenranden; van de oogst worden maaltijden bereid door Stichting Warm Aanbevolen, een sociaal restaurant 5 Oude Beer, StadslandbouwkasOude Beer, stadslandbouwkas, Rijksstraatweg 108, contactpersoon: Jan Ligtenberg, M: 06-50475755, E: jangrow@gmail.com; een deel (2000 m2) van de kas is per 1 oktober 2013 tijdelijk (voor de duur van 5 jaar) door de gemeente Dordrecht beschikbaarbaar gesteld in het kader van Stadslandbouw Dordrecht; ecologisch verantwoord opkweken van groente- en kruidenplantjes voor andere stads(moes)tuinders en levering van groenten en kruiden aan lokale cateraars; vrijwilligers met of zonder moestuinervaring zijn welkom en delen mee in de oogst; een deel van de oogst wordt gedoneerd aan maatschappelijke organisaties zoals bijv. Leger des Heils; de stadslandbouwkas is een project van Stichting Warm Aanbevolen te Dordrecht, E: warmaanbevolen@gmail.com, www.warmaanbevolendordrecht.nl.

6 De Zuidpunt, zorgboerderij, Polder Oudendijk 2A, M: 06-12991545, E: De Zuidpunt, Zorgboerderijzbdezuidpunt@tiscali.nl, www.zorgboeren.nl, bezorgservice, groenten/eieren/aardappel-abonnement, onbespoten aardappels en groenten, eieren, kaas en honing, losse verkoop bij de zorgboerderij zelf. (open 11.00 – 14.45)

7 Shirestal De Griendheuvel, ‘Paardenmelkerij, fokkerij en hengstenhouderij’Shirestal De Griendheuvel, ‘paardenmelkerij, fokkerij en hengstenhouderij’, Nieuwe Merwedeweg 2, T: 078-6165010, M: 06-25060301, E: info@degriendheuvel.nl, www.griendheuvel.nl; Chris, Gerdien en Joyce Komejan verzorgen 14 merries, veulens en 1 hengst van het paardenras Shire Horse; de Shiremerries worden gemolken in de paardenmelkerij; de paarden krijgen veel ruw voer zoals kuilgras, hooi, mais en wortelen; de veulens blijven zo lang mogelijk bij de moeder en groeien op in de kudde; de winkel (gehele jaar open op vrijdag en zaterdag) verkoopt paardenmelk, Biesbosch-honing, kaas en verzorgingsprodukten op basis van paardenmelk; de theetuin is aangelegd met grotendeels gerecyclede materialen en heeft grote walnoot- en pruimenbomen (van mei t/m september open op vrijdag, zaterdag en zondag van 10.00 – 17.00 uur, bij slecht weer gesloten); open huis 1e zaterdag in september; bezoek en rondleiding op andere dagen op afspraak.

8 Hoveniersbedrijf De Biesbosch, Zuidbuitenpoldersekade 3a, T:078-6165792, info@debiesbosch.nl of www.debiesbosch.nl, diverse voorbeeldtuinen, zowel buiten als binnen.

9 De BiesboschhoeveDe Biesboschhoeve, Van Elzelingenweg 1,.T: 078-6183981, eigenaren: Marjolein en Piet van der Eijk. Marjolein van der Eijk is bestuurslid van KMTP/Groei en Bloei afd. Dordrecht e.o. De familie bezit een flink akkerbouwbedrijf in het buitengebied en het is een ideaal start- of eindpunt voor de tocht in het buitengebied., omdat men hier vragen kan stellen over lidmaatschap, route, etc. Deze hoeve is een rijksmonument.

Facultatief Zuileshoeve, historische hoogstamboomgaard, Hel- en Zuilespolder, natuur- en recreatieschap De Hollandse Biesbosch, contactperson: D.J.M. (Niek) van Bedaf (beheerder), M: 06-54383185, E: djm.van.bedaf@dordrecht.nl, of G. (Gerrit) van der Koppel (ex-beheerder en fruitras-kenner), M: 06-33842822, E: info@biesbosch.org, www.np-debiesbosch.nl; de hoogstamboomgaard met 55 fruitbomen (bij de leegstaande boerderij) met een oppervlakte van ca 1200 m2 dateert uit begin 1900 en is in maart 2012 gerenoveerd en verjongd door leden van KMTP/Groei & Bloei afd. Dordrecht en vrijwilligers; 39 oude fruitbomen zijn fors en vakkundig gesnoeid en 16 niet meer te redden bomen zijn vervangen door jonge fruitbomen (Notarisappel, Gravensteiner, Gele kroos, Mispel, Kweepeer); rijp fruit dat op de grond is gevallen kunnen bezoekers ter plekke opeten of meenemen; een houten zitbank is geplaatst voor fietsers en wandelaars; eigenaar is Parkschap Nationaal Park De Biesbosch; alleen bereikbaar via een fiets-/wandelpad vanaf het Biesbosch Centrum Baanhoekweg 53.

Wanneer?
21 juni 2014 van 10.00 tot 16.00 uur
Organisator
Groei & Bloei
Locatie:
divers, zie bovenstaand
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.