Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

De spirituele betekenis van ikonen

De spirituele betekenis van ikonen

Priester Brenninkmeijer belicht tradities en spirituele betekenis van beroemde ikonen.

Speciaal voor de tentoonstelling Wonderen van Licht geeft emeritus priester Paul Brenninkmeijer op 18 januari in het Dordrechts Museum een lezing over ikonen die een bijzondere betekenis hebben in de Byzantijnse christelijke geloofstraditie.

Ikonen worden vereerd en roepen bij gelovigen niet zelden diepe emoties op. Het zijn afbeeldingen van Christus, Maria en andere heiligen en engelen. Daarnaast zijn er ook ikonen die passen bij een christelijk feest. In de lezing worden beroemde ikonen en ikonen uit de tentoonstelling getoond. Het gaat daarbij vooral om hun spirituele betekenis.

Aan de orde komen spiritualiteit, geloofsbeleving en theologie van de Byzantijnse traditie. Deze traditie heeft een legitieme plaats binnen het geheel van de Rooms-Katholieke Kerk. Maar meer nog is het de traditie van de oosters-orthodoxe kerken van vanouds: Griekenland, de Balkan en Rusland. Deze kerken zijn vanaf 1054 van de westerse kerken, Rooms-Katholiek en Protestants, gescheiden.

Dankzij de levendige stedenband die Dordrecht heeft met Recklinghausen en Varna was het voor het Dordrechts Museum mogelijk uit de collecties van het Ikonen-museum in Recklinghausen en het Archeologisch Museum in Varna de mooiste en meest bijzondere ikonen te selecteren. Recklinghausen bezit de belangrijkste collectie oost-europese kerkelijke kunst buiten de orthodoxe landen. De ikonen uit Varna stammen voornamelijk uit de Bulgaarse Renaissance en vertegenwoordigen op hun beurt een betekenisvolle periode binnen de orthodoxe wereld.

De tentoonstelling Wonderen van licht toont 80 ikonen waarvan een groot deel nog nooit eerder in Nederland te zien was.
Zondag 18 januari 2015 l 15.00 uur l Dordrechts Museum l € 5,00 excl. museumentree
aanmelden: www.dordrechtsmuseum.nl/tickets

Bijschrift beeld: Varna - Heilige Athanasius

Wanneer?
18 januari 2015 van 15.00 tot 00.00 uur
Organisator
Dordts Museum
+31 (0)78 770 5320
e.kara@dordrecht.nl
Locatie:
Nieuwe Haven 30
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.