Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

De geboorte van de moderne wereld. Deel 4

De geboorte van de moderne wereld. Deel 4

Voor iedereen die interesse heeft in de bewogen periode 1880-1920 begint vanaf donderdag 12 februari om 19.30 uur bij ToBe de lezingenreeks “De geboorte van de moderne wereld”. Kunsthistoricus Peter Marijnissen maakt, ondersteund door geluid en (bewegend) beeld, een reis door een tijd waarin met vallen en opstaan de moderne wereld ontstond. De lezingen vinden plaats in het Energiehuis (Noordendijk 148 in Dordrecht).

Tijdens iedere lezing, in totaal vier, staat steeds een bepaalde periode uit de veertig jaar centraal. De “geboorte” begint optimistisch en vernieuwend, om te eindigen met opstanden en de Eerste Wereldoorlog. Cultuurgeschiedenis in de breedste zin van het woord, dat is de invalshoek in deze reeks. Hoe speelden beeldende kunst, architectuur, muziek, fotografie, literatuur in op de politieke en sociale ontwikkelingen en in hoeverre beïnvloedde het elkaar?

De lezingen vinden plaats op donderdag 12, 19 februari, 5 en 12 maart van 19.30 tot 21.30 uur, met een pauze. Er is een duidelijke samenhang tussen de lezingen, maar ze zijn ook los van elkaar bij te wonen. Kaarten kosten € 10,- per lezing en zijn te bestellen via www.tobe.nl of te koop aan de kassa van het Energiehuis.

Donderdag 12 februari, lezing 1: Ophef en vertier
Begonnen wordt in 1889 in Parijs, op dat moment de hoofdstad van de wereld. Optimisme overheerst. Schilders ontdekken de artistieke kracht van hun omgeving en de flaneurs bevolken de nieuw aangelegde boulevards.

Donderdag 19 februari, lezing 2: De macht van de camera
Eeuwenlang is de wereld verbeeld in schilderijen en prenten. Met de introductie van de fotografie wordt deze alleenheerschappij gedemocratiseerd. Iedereen kan zijn of haar omgeving verbeelden en dat is vaak een rauwe wereld die de traditionele kunst liever wilde vergeten.

Donderdag 5 maart, lezing 3: Artistieke revoluties
Wat maakt 1913 tot een hoopgevend en, in artistiek opzicht, revolutionair jaar? De tumultueuze première van ‘Le Sacre du Printemps’ van Strawinsky in Parijs en de ‘Armory Show’ in de Verenigde Staten zijn spraakmakende evenementen in muziek en beeldende kunst, die het artistieke landschap ingrijpend veranderen.

Donderdag 12 maart, lezing 4: Kunst in crisistijd
De Eerste Wereldoorlog breekt uit. Het is een bloedbad waar kunstenaars tegen heug en meug in betrokken raken. Van de Franse componist Ravel tot de Duitse expressionist Franz Marc; een verhaal over hoe kunstenaars al dan niet overeind blijven en de kunst zich, in een zo desastreuze tijd, een plaats weet te veroveren in de moderne wereld.

Foto: - Lezingenreeks De geboorte van de moderne wereld.

Wanneer?
12 maart 2015 van 19.30 tot 21.30 uur
Organisator
Stichting 'To Be'
613 31 44
info@stichtingtobe.nl
Locatie:
Energiehuis
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.