Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Arvo Part door Kamerkoor Fiori Musicali

Arvo Part door Kamerkoor Fiori Musicali

Het Kamerkoor Fiori Musicali met dirigent Sietse van Wijgerden voert zaterdag 14 november onder andere muziek uit van de onlangs 80 jaar geworden Arvo Pärt. Hij geldt als de meest uitgevoerde koorcomponist wereldwijd op dit moment. Het concert vindt plaats in de prachtige Remonstrantse kerk in Dordrecht. Een ruimte met Art Deco details. De titel van het concert is ‘Autumn Landscapes’: herfstlandschappen, dit naar het gelijknamige stuk van de Estlandse componist Tormis dat ook in die taal wordt uitgevoerd. Staat u open voor nieuwe luisterervaringen, dan is dit concert echt iets voor u. Het koor zal onder meer opgesteld staan rond het publiek, achter op de galerij, en tevens worden speciale effecten verkregen door het uitvoeren van stemmingswerken met kaarsenschijnsel. Maar tegelijk kunt u horen dat dit een topkoor is: Fiori Musicali was prijswinnaar bij het Tenso Festival te Amsterdam waar het zong onder leiding van dirigent Risto Joost, eerder dirigent van het Nederlands Kamerkoor. Componist Daan Manneke omschrijft het koor als een parel in het Nederlandse koorlandschap.
Aanvang 20.00 uur, reserveren via www.fiori-musicali.nl  en aan de toegangsdeur. Rij 1-2-3: €10.-/rij 4-10: €7.50/overig: €5.-/ jeugd tot 18 jaar: gratis. Adres van het concert: Cornelis de Witstraat 28, Dordrecht.
 
De Estlandse componist Arvo Part komt naar voren met delen uit de Magnificat-Antifonen. De sfeer van zijn muziek staat haaks op ons tijdperk van haast en internet.

Het kamerkoor bestaat uit jonge gemotiveerde zangers en zangeressen, die onder leiding van Sietse van Wijgerden het muzikale avontuur niet schuwen. Kenmerken zijn de absolute zuiverheid en expressie van dit koor. Voor dit concert is gekozen voor een brede programmering, rode draad daarin zijn de herfstlandschappen.

Velja Tormis (1930, Estland) geldt als een van de grootste nog levende koorcomponisten. Sügismaastikud (Herfstlandschappen) schreef hij in 1964. Indringende muziek die de luisteraar pakt vanaf de eerste noot. De luisteraar ziet het landschap voor zich: rijpe bessen aan de struiken in de nazomer, de wolken die langs de hemel jagen, bleek licht, modderige wegen, rode herfstbladeren, wind over de kale vlakten, en tot slot een koude herfstnacht. Het slotakkoord is een van de meest indrukwekkende welke men zich kan voorstellen: het verbeeld het verschroeien van de aarde... Als ander rustpunt in het programma geld het Syrinx van Debussy, dit wordt gespeeld door Susanne van Nimwegen, dwarsfluitiste.
 
Tegenhangers van bovenstaande werken vormen de muziek van Johann Hermann Schein (1586-1630) met delen uit Israels Brünnlein; Schein voorganger van J.S.Bach te Leipzig. En met Johannes Brahms (1833-1897), met hem wordt een sprong gemaakt naar de laat-romantiek. Fünf Gesänge schreef Brahms op 55-jarige leeftijd. De liederen getuigen van nostalgie en tragiek. De door Brahms gekozen teksten handelen over een verloren jeugd, zomer die overgaat in herfst, en, als overtreffende trap, de sterfelijkheid van de mens. Bepaald geen lichtvoetigheid, maar door de intensiteit van melodie en harmonie zeer de moeite waard. Drei Motetten, voor vier- en achtstemmig koor, zijn de laatst gecomponeerde koorwerken van Brahms. De invloed van Bach en Schütz is hoorbaar, maar Brahms laat in deze muziek vooral zijn eigen stem klinken.

Wanneer?
14 november 2015 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Fiori Musicali
Locatie:
Remonstrantse kerk in Dordrecht
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.