Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Buddingh’ leeft voort in de Bibliotheek

Buddingh’ leeft voort in de Bibliotheek

Op dinsdag 24 november is het 30 jaar gleden dat C. Buddingh’ is overleden. Een mooi moment voor een eerbetoon aan deze Dordtse dichter. Rondom de vraag ‘Hoe leeft Buddingh’ nog voort na zijn dood?’ is er op zijn sterfdag een avondvullend, interactief programma in de Bibliotheek. Met onder andere een interview met biograaf Wim Huijser, een voordracht van Dordtse Vietnamees Xuan Tran en De Blauwbilgorgel in het Engels. Ook is er voor de bezoekers alle ruimte voor het delen van Buddingh’-ervaringen en -kennis. De toegang is gratis, reserveren op www.debibliotheekaanzet.nl of in de Bibliotheek is gewenst.

Van Wim Huijser tot Verzen van een Dordtse Vietnamees
De avond start met een inleiding van Hans Berrevoets, voorzitter van het Buddingh’ Genootschap. Hierna wordt Wim Huijser, de schrijver van Buddingh’-biografie Dichter bij Dordt, geïnterviewd door Casper Markesteijn. Aanvullend zijn er (bijna) nooit vertoonde filmfragmenten van Buddingh’ te zien. Wie zelf beeldmateriaal in zijn bezit heeft, is van harte welkom om dit mee te nemen en te vertonen. Na de films betreedt een onverwachte dichter het podium: Xuan Tran. Zijn naam doet niet direct een belletje rinkelen, maar iedere Dordtenaar kent deze man. Hij heeft namelijk al jaren een loempiakraam op de Visbrug. Wat echter bijna niemand weet, is dat hij ook gedichten schrijft. Onder de titel Verzen van een Dordtse Vietnamees draagt Xuan Tran zijn werk voor. Helemaal passend bij Buddingh’, die in het gewone het bijzondere zag, en één van zijn bundels Verzen van een Dordtse Chinees noemde. Speciaal voor deze avond wordt ook de klassieker De Blauwbilgorgel in het Engels voorgedragen. Hoe zullen woorden als porgel en knezidon dan klinken? Blijft het gedicht overeind?

Voor en door Buddingh’ liefhebbers
Buddingh’ leeft voort is voor en door Buddingh’-liefhebbers. Tussen de programmaonderdelen door is er alle tijd om ervaringen en kennis te delen.
Dit eerbetoon aan Buddingh’ vindt plaats op dinsdag 24 november, 20.00 – 22.00 uur in de Blauwe Kamer van Stadsbibliotheek Dordrecht. De toegang is gratis, reserveren op www.debibliotheekaanzet.nl of in de Bibliotheek is gewenst.

Over C. Buddingh’
C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) mag gerekend worden tot de populairste schrijvers van zijn generatie. Met zijn Gorgelrijmen verwierf hij al in de jaren veertig en vijftig zijn eerste bekendheid: De Blauwbilgorgel is zelfs klassiek geworden. Dankzij zijn droge humor en karakteristieke stemgeluid was hij een opvallende verschijning tijdens Nederlands eerste grote dichtersmanifestatie Poëzie in Carré (1966). Vanaf dat moment was hij met recht de ‘dichter van het moment’ en fungeerde hij als de barometer van de Nederlandse poëzie. Als presentator van het programma Poets groeide hij uit tot een bekende en geliefde verschijning op de Nederlandse televisie.
Naast zijn dichterschap beoefende Buddingh’ alle denkbare literaire genres, van detectiveroman tot literaire essayistiek, en inspireerde hij steeds opnieuw jongere generaties auteurs, zoals die rondom de tijdschriften Barbarber en Gard Sivik. Als docent aan het Instituut voor Vertaalkunde en bestuursvoorzitter van de schrijversvereniging van Uitgeverij De Bezige Bij bracht hij een groot deel van zijn tijd door in Amsterdam. Tegelijk bleef hij honkvast in Dordrecht, de stad waar hij was geboren en zijn leven lang zou blijven wonen.
Buddingh’ stond bij zijn leven voor veel mensen te boek als een vrolijk auteur. Dat zijn werk eerder melancholisch van toon is, werd pas echt duidelijk na de ongemeen scherpe aanval van W.F. Hermans eind jaren zeventig. Het was één van de redenen waarom zijn stem sindsdien steeds minder werd gehoord. In het laatste jaar van zijn leven waren het echter de nog altijd populaire Gorgelrijmen die hem aanzetten tot een nieuwe eruptie aan verzen.

 

Wanneer?
24 november 2015 van 19.30 tot 22.00 uur
Organisator
Stadsbibliotheek
Locatie:
Groenmarkt 153
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.