Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing GNI: Maar wij noemen hen Joden. Antizionisme in de praktijk'
23mrt 2020

Lezing GNI: Maar wij noemen hen Joden. Antizionisme in de praktijk

Maandag 23 maart 2020 vanaf 20:00 uur.

Het Genootschap Nederland-Israël, afdeling Drechtsteden organiseert vanavond weer een lezing: ‘Maar wij noemen hen Joden. Antizionisme in de praktijk’ door de heer prof. dr. Klaas A.D. Smelik

In deze lezing gaat het over de vraag of antizionisme een nieuwe vorm van antisemitisme is, dan wel een gerechtvaardigde vorm van kritiek op de staat Israël en op de Israëlische politiek ten aanzien van de Palestijnen. Wanneer mag men een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting en wanneer overschrijdt men een rode lijn, waaroverheen dit beroep zijn geldigheid verliest? Is het mogelijk om hierover uitspraken te doen, die gebaseerd zijn op verifieerbare feiten, of is elke uitspraak te zeer door emoties gekleurd om nog enige mate van objectiviteit te bezitten?  De titel van de lezing is ontleend aan een toespraak tijdens een anti-Israël demonstratie in Den Haag, waarin de spreker uitdrukkelijk stelde dat er geen onderscheid bestaat tussen zionisten en Joden: ‘Mensen noemen hen zionisten, maar wij noemen hen Joden’.

Prof. Smelik (1950) studeerde theologie, semitische talen, oude geschiedenis en archeologie in Utrecht, Amsterdam en Leiden. In 1977 promoveerde hij aan de UvA. Van 19781990 verbonden de universiteit van Amsterdam en Utrecht voor het Oude Testament, Hebreeuws en Aramees. Van 1990-2005 hoogleraar aan de Universitaire Faculteit voor Protestantse Godgeleerdheid in Brussel voor Hebreeuws. Van 1995-2003 gasthoogleraar aan de Letterenfaculteit van de Katholieke Universiteit Leuven voor het Oude Nabije Oosten en Jodendom. Van 20052015 professor Hebreeuws en Joodse Studies aan de Universiteit Gent. In 2006 richtte hij het Etty Hillesum Onderzoekscentrum op, eerst in Gent en sinds 2015 in Middelburg.

Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.
Aanvang 20:00 uur. Toegang vrij.
Inlichtingen: 078 6148510 en op de website.

Contactinformatie:
Locatie: De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70
Organisator: Genootschap Nederland-Israel, Afdeling Drechtsteden
Email:info@gni-drechtsteden.nl
Website:http://www.gni-drechtsteden.nl


Deel dit bericht met je vrienden!