Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Dordrechts Museum toont tekeningen Dordtse kunstenaar Jaap Schlee'
22dec 2019

Dordrechts Museum toont tekeningen Dordtse kunstenaar Jaap Schlee

Van zondag 22 december 2019 tot en met maandag 13 april 2020.

Negen jaar werkte de Dordtse kunstenaar Jaap Schlee (1948-2016) aan zijn droom; een solotentoonstelling met tekeningen over schrijver Paul Léautaud. Schlee heeft het geen werkelijkheid zien worden. Zondag 22 december, enkele jaren na zijn overlijden, opent de tentoonstelling onvoltooid verleden tijd - Paul Léautaud geschilderd met potlood.

‘Ik schilder met potlood’, Jaap Schlee
De tentoonstelling onvoltooid verleden tijd toont tekeningen over de Franse schrijver Paul Léautaud (Parijs, 1872-1956 Châtenay-Malabry) op uitzonderlijk formaat. Jaap Schlee volgde de schrijver in zijn gedachten en bewegingswereld, om zo diens bewogen jeugd en liefdesleven op papier tot uitdrukking te kunnen brengen. Terugkerende thema’s zijn de moeizame relaties van Léautaud met de vrouwen in zijn leven en de vele honden en katten, die hij in zijn laatste levensjaren als enige gezelschap tolereerde.

Jaap Schlee werkte aan verschillende tekeningen tegelijkertijd en het beeld ontvouwde zich langzaam. Dichterbij komend, lijkt het alsof zijn tekeningen langzaam verdwijnen en worden uitgewist. Jaap Schlee tekende met een gum, of zoals hij het zelf omschrijft, ‘ik schilder met potlood’.

Met deze tentoonstelling, die hij zag als een kroon op zijn artistieke loopbaan, brengt niet alleen Schlee postuum een hommage aan ‘zijn’ schrijver Paul Léautaud, maar brengt het museum ook een eerbetoon aan een bijzonder getalenteerd kunstenaar en een zeer gewaardeerd mens.

Praktisch
Jaap Schlee, onvoltooid verleden tijd – Paul Léautaud geschliderd met potlood
22 december 2019 t/m 13 april 2020

Contactinformatie:
Locatie: Museumstraat 40
Organisator: Dordrechts museum
Telefoonnummer: (0)78 770 8708
Email:info@dordrechtsmuseum.nl
Website:www.dordrechtsmuseum.nl


Deel dit bericht met je vrienden!