vrijdag 21 januari 2022

Alles over Dordrecht

Lezing GNI: Tora en Talmoed, hun relatie tot de wereld

Lezing GNI: Tora en Talmoed, hun relatie tot de wereld

18 november 2019
Van 20:00 uur tot en met 00:00 uur

Het Genootschap Nederland-Israël, afdeling Drechtsteden organiseert vanavond weer een lezing: ‘Tora en Talmoed, hun relatie tot de wereld’ door de heer Jacob de Leeuwe.

De Bijbel is in het Hebreeuws geschreven; de Talmoed is een weerslag van het gesprek tussen wat God nu eigenlijk bedoelt en de mens die hier over nadenkt en hierover met Hem in discussie gaat. Deze uitleg en discussies over de Thora zijn door de generaties doorgegeven en geboekstaafd in de Talmoed. Helaas zijn mensen de Thora te letterlijk gaan nemen, uitmondend in starheid van (ver)taal(ing) en begrip. Dat is juist niet de bedoeling. De Thora vormt de handleiding voor het gesprek met God en overbrugt ruimte en tijd.  Onderwerpen die deze avond aan de orde komen zijn: de schepping van de letters en het woord; de mystieke kracht van de Hebreeuwse letters; enkele verhalen uit de Talmoed; het verborgen Licht; Mens en Thora als drager hiervan en de Liefde tussen de mensen om de wereld te helen: Tikkoen Olam.

Jacob de Leeuwe (1950) stamt af van de Maharal van Praag, rabbi Jehoeda Löwe, een directe afstammeling van koning Davied. Hij heeft de traditie die zijn ouders hem mee hebben gegeven uitgedragen in Nederland en Israël, waar hij nu woont. Hij vertaalt en verklaart de Talmoed in het Nederlands en geeft lezingen en is reizend leraar o.a. aan het rabbijnenseminarie.

Ruime parkeergelegenheid op het plein voor De Rank.
Aanvang 20:00 uur. Toegang vrij.
Inlichtingen: 078 6148510 en op de website.

Foto: Lex Bolle - de heer Jacob de Leeuwe

Info

Organisator:

Adres:

E-mailadres:

Website:

Genootschap Nederland-Israel, Afdeling Drechtsteden

De Rank, Dubbelsteijnlaan West 70

info@gni-drechtsteden.nl www.gni-drechtsteden.nl
Deel dit bericht met je vrienden!