vrijdag 21 januari 2022

Alles over Dordrecht

Herfstmarkt in teken 100 jaar Vrije School wereldwijd

Herfstmarkt in teken 100 jaar Vrije School wereldwijd

09 november 2019
Van 10:00 uur tot en met 16:00 uur

Jaarlijks evenement bij jubilerende school met internationale kinderactiviteiten.De jaarlijkse Herfstmarkt van de Dordtse Vrije School staat zaterdag 9 november in het teken van het honderdjarig jubileum van de Waldorf-scholen in de wereld en het veertigjarig jubileum van de Dordtse school. Van 10.00 tot 16.00 worden rond dit thema kinderactiviteiten uit alle delen van de wereld in en om de school georganiseerd: van een proeverij van insecten tot Highland Games, van Afrikaanse maskers of Indiaanse droomvangers maken tot Chinese tekens schrijven of buikdansen.

Daarnaast staan er de hele dag kramen in de school en op het plein, kunnen er allerlei zelfgemaakte lekkernijen gegeten en gedronken worden en zijn er allerlei workshops en theater. De jaarlijkse Herfstmarkt is dé gelegenheid om de kenmerkende sfeer van de Dordtse Vrije School te proeven. Zowel voor geïnteresseerde ouders, kinderen als omwonenden.

Ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum worden dit jaar oude foto’s getoond en is er een ontmoetingspunt voor oud-medewerkers, oud-leerlingen en andere betrokkenen. De hele school is al maanden bezig met de organisatie. Volgens de traditie organiseren de ouders en kinderen van de vierde klas de activiteiten. De zesde klas runt die dag het restaurant, de vijfde klas organiseert de afterparty, de ouders van de derde klas maken de school na afloop schoon en de ouders van de lagere klassen zorgen voor alle taarten en andere lekkernijen.

Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel. Dat is dit jaar Associação Comunitária Monte Azul, die in de Braziliaanse stad Sao Paulo Waldorf-onderwijs biedt aan duizenden kinderen van de arme bevolking in de Favela’s. Tijdens de herfstmarkt kunnen kinderen een kaart aan de Braziliaanse kinderen schrijven.


Het vrijeschoolonderwijs is gebaseerd op de educatieve filosofie van Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie. Daarin vormen de holistische ontwikkeling van de intellectuele, artistieke en praktische vaardigheden van leerlingen de basis. Oftewel: hoofd, hart en handen. De lesstof wordt op een creatieve manier benaderd; begeleid door verhalen, beelden, klanken en ritme. Het hele kind wordt daarmee aangesproken. Naast lezen, schrijven en rekenen leren de kinderen onder meer vreemde talen spreken, bewegen, toneelspelen, schilderen, tekenen en zingen. Ze spelen vaker buiten en werken in de schooltuin. Ze leren zorgen voor elkaar, aandacht hebben voor cultuur en betrokken zijn bij de maatschappij.

De eerste Vrije School werd opgericht in 1919 toen Rudolf Steiner door de directeur van de Waldorf Astoria sigarettenfabriek in Stuttgart werd gevraagd een school op te zetten voor de kinderen van zijn werknemers. In 2018 waren er al 1194 Waldorf- of vrijescholen in 65 landen.

De Dordtse Vrije School startte na een ouderinitiatief in 1978 met een kleuterklas in een villa aan de Noordendijk en kreeg een jaar later een eigen schoolgebouw aan de Wijnstraat 119, dat door een groep ouders was opgeknapt. In 1987 werd een nieuw onderkomen gevonden in de voormalige Websterschool aan de Dubbelmondestraat. Daar is de school vanwege het groeiend aantal leerling uit zijn jasje gegroeid. Daarom zijn er plannen om elders in de stad een tweede vestiging te starten.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Dordtse Vrije School

Dubbelmondestraat 1

078-6140106

administratie@dordtsevrijeschool.nl www.dordtsevrijeschool.nl
Deel dit bericht met je vrienden!