donderdag 20 januari 2022

Alles over Dordrecht

Workshops Digitaal Zoeken (3)

Workshops Digitaal Zoeken (3)

05 november 2019
Van 10:00 uur tot en met 12:00 uur

Workshops Digitaal Zoeken
Met de klassikale workshops Digitaal Zoeken leert u vaardigheden om gericht te zoeken op het Internet. Voor digitale mogelijkheden bij historisch en genealogisch onderzoek, schenken we o.a. aandacht aan bronnen op de site van het Regionaal Archief Dordrecht; de site DordtenaZoeker en het Intranet van het Augustijnenhof.
Inhoud

Afhankelijk van uw interesse kunt u kiezen welke workshop u wilt bijwonen. (U mag natuurlijk ook alle workshops bijwonen.)

Workshop 1: Digitaal zoeken op Internet (1 bijeenkomst)
Dinsdag 22 oktober 2019
Ochtend: 10.00 - 12.00 uur
Deze workshop is algemeen van aard en tevens geschikt voor mensen die geen historisch onderzoek doen.  U leert hoe u slim kunt zoeken op het Internet met behulp van zoekmachines, zoals Google. Vergelijk de hoeveelheid data op het internet met een ijsberg. U ziet alleen het topje van de ijsberg, maar het meeste is onzichtbaar. Hoe bereikt u nu juist dát gedeelte en hoe haalt u daar uit wat u specifiek zoekt zonder te lang onder water te blijven?...

Workshop 2: Digitaal zoeken in bronnen (1 bijeenkomst)
Dinsdag 29 oktober 2019
Ochtend: 10.00 - 12.00 uur
In deze workshop doet u ervaring op met het zoeken in historische kranten, tijdschriften en boeken, zowel landelijk als specifiek uit Dordrecht. U leert hoe u effectief Dordts fotomateriaal kunt vinden in o.a. de beeldbank van het Regionaal Archief. Ook leert u digitaal zoeken in de Dordtse adresboeken, waarmee u kunt achterhalen waar uw voorouders woonden of wie er vroeger in uw huis hebben gewoond.

Workshop 3: De kunst van het zoeken (1 bijeenkomst)
Dinsdag 5 november 2019
Ochtend: 10.00 - 12.00 uur
Tijdens de derde workshop gaan we de diepte in met onderzoek naar een zwerver en vagebond die in de 19e eeuw in Dordrecht heeft geleefd. Waarom? De man was straatarm en had geregeld geen dak boven zijn hoofd, laat staan een normaal gezinsleven. Dat maakt dat hij minder sporen in de archieven heeft nagelaten dan anderen, die wel eens bij een notaris kwamen, onroerend goed bezaten of beroepsmatig traceerbaar zijn. Toch is er nog van alles over deze man terug te vinden. U zult ervaren dat zoeken begint met het aanbrengen van structuur en het formuleren van een doelstelling. En uiteindelijk ontrafelen we dan het leven van deze Dordtse zwerver...


Iedere bijeenkomst duurt ongeveer 2 uur en vindt plaats in het Augustijnenhof. De minimale deelname is 6 personen.
Kosten €25,- per workshop per persoon voor Vrienden van het Augustijnenhof: €17,50 per workshop p.p.
Dit is inclusief: Koffie, thee of water
                            Begeleiding door ervaren medewerkers van het Augustijnenhof
Aanmelden via de website

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Augustijnenhof

Hof 15

www.augustijnenhof.nl
Deel dit bericht met je vrienden!