Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Elfde Groot Leerpark Dictee'
21mrt

Elfde Groot Leerpark Dictee

Donderdag 21 maart 2019 vanaf 19:30 uur.

Taal is feest! Of je je nu verdiept in de etymologie of juist enthousiast wordt van een nieuw gevormd woord; je ontdekt dat taal leeft. Er gaan woorden af en er komen woorden bij. Zo las ik onlangs in een artikel dat ‘ochtendgrijs’ opgenomen is in de Van Dale, omdat de Belgische weerman Frans Deboosere deze benaming regelmatig bezigde voor lage bewolking voor zonsopkomst. Niet elk nieuw woord haalt het beroemde woordenboek. Crimigrant (criminele (im)migrant) of vakantaseren (fantaseren over de vakantie) hebben het niet gered. Er blijven echter genoeg breinbrekers over. Echte taalfanaten schrikken daar niet voor terug.

Vandaar dat we op donderdagavond 21 maart 2019 weer het Groot Leerpark Dictee hopen te houden.Het wordt geschreven door de Dordtse historicus prof. Fred van Lieburg. En we verklappen vast iets over de inhoud: het heeft alles te maken met Dordrecht en met 4 keer 100. Niemand hoeft allerlei moeilijke namen te gaan opzoeken, want het dictee is zo toegankelijk geschreven dat het voor iedereen behapbaar is. Tja, behalve die breinbrekers dan… We maken gebruik van een invuldictee, dus geen lamme hand aan het eind.

Het dictee staat bekend vanwege de gezellige sfeer. Veel mensen uit het onderwijs, maar ook uit de politiek, buurtbewoners en natuurlijk de leerlingen van de verschillende scholen. Er zijn verschillende categorieën waarin een prijs verdiend kan worden. Daarnaast gaat de wisselbokaal naar de winnende school en voor de deelnemer die de minste fouten in het dictee maakt, is er een mooi sculptuurtje. De jury bestaat uit de wethouder van onderwijs, Peter Heijkoop, Kees van der Zwart (docent Nederlands op het Da Vinci College en schrijver van het eerste en tiende Groot Leerpark Dictee) en Herman den Hollander, directeur Wartburg College, locatie Marnix.

Schrijf u in tot uiterlijk maandag 18 maart via infomarnix@wartburg.nl Dit taalfestijn mag je niet missen. Dordt op z’n best!

Donderdagavond 21 maart
Aanvang: 19.30 uur (zaal open 19.00 uur)

Contactinformatie:
Locatie: Prof. Waterinklaan 41
Organisator: Wartburg College, locatie Marnix
Email:infomarnix@wartburg.nl


Deel dit bericht met je vrienden!