Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Schrijfavond Amnesty International Dordrecht'
14feb

Schrijfavond Amnesty International Dordrecht

Donderdag 14 februari 2019, van 19:30 uur tot 21:30 uur.

Elke tweede donderdag van de maand organiseert Amnesty International Dordrecht een schrijfavond. We schrijven dan met elkaar brieven voor mensen die onrecht wordt aangedaan. Vanavond ben je vanaf 19.30 uur van harte welkom op de eerste verdieping van restaurant Dordts Genoegen, Voorstraat 256 in Dordrecht.

Dat brieven schrijven is een van de meest bekende activiteiten van Amnesty International, dat dit jaar alweer 50 jaar actief is in Nederland. Dordrecht is een van de oudste groepen: wij bestaan dit jaar 40 jaar.

Hoe werkt het?
Hoe werkt dat brieven schrijven? Je krijgt een beschrijving van de situatie van een aantal personen en bekijkt voor wie je een brief wilt schrijven. Er zijn voorbeeldbrieven, meestal in het Engels. Deze vormen een oproep aan de betreffende regeringen, ambassades of koningshuizen om het Internationaal Verdrag van de Mensenrechten (UVRM) na te leven. Ook kun je een groetenkaartje schrijven aan een activist om hem of haar een 'hart onder de riem te steken'.

Valentijnsdag: speciale groetenkaarten
Ook kun je groetenkaarten schrijven aan activisten om hen te laten weten dat we aan hen denken. Op deze Valentijnsdag kun je bijvoorbeeld een ‘valentijnskaart’ sturen naar Gilbert uit Tanzania, die albinisme heeft. In Tanzania wordt albinisme geassocieerd met magische krachten en worden mensen met albinisme daarom soms ontvoerd, verminkt en zelfs vermoord. Zie ook de website amnesty.nl, onder ‘Wat we doen’, ‘Educatie’.

Helpen zulke acties wel?
In één op de drie gevallen verbetert de situatie van de mensen voor wie Amnesty zich inzet. Zoals Johan Teterissa uit Indonesië, die in 2007 werd opgepakt nadat hij tijdens een vreedzame demonstratie zwaaide met de verboden vlag van de Zuid-Molukken. Hij kreeg 15 jaar voor 'rebellie'. Op 25 december jl. werd hij vrijgelaten. Tijdens de Schrijfmarathon Write for Rights 2018 riepen we samen met activiste Gulzar Duishenova op een einde te maken aan discriminatie van mensen met een handicap in Kirgizië. Het parlement zette onlangs een belangrijke stap voorwaarts. Bekijk alle resultaten van de afgelopen tijd op amnesty.nl/wat-we-doen.

Je kunt je aanmelden via de Facebook-pagina van Amnesty International Dordrecht (onder 'evenementen'). En je kunt natuurlijk ook gewoon binnenlopen en meedoen. Schrijfgerei ligt klaar, waarvoor slechts een vrijwillige bijdrage wordt gevraagd.

Contactinformatie:
Locatie: Restaurant Dordts Genoegen, Voorstraat 256
Organisator: Amnesty International Dordrecht
Website:http://www.facebook.com/amnesty.international.dordrecht


Deel dit bericht met je vrienden!