Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing Willem Kes'
26sep 2018

Lezing Willem Kes

Woensdag 26 september 2018, van 19:30 uur tot 21:30 uur.

De Dordtenaar Willem Kes (1856-1934) was een veelzijdige orkest- en concertviolist, altviolist, pianist, componist en dirigent, die bij de Stedelijke Muziekschool van Dordrecht zijn opleiding heeft genoten. Na zijn studie hier mocht hij bij de grootste vioolvirtuozen van die tijd verder studeren in Leipzig, Brussel en Berlijn. Hij werd vervolgens dirigent van het Toonkunstkoor van Dordrecht waarmee hij voor die tijd buitengewone muzikale huzarenstaaltjes ten beste heeft gegeven, al had men dat in die tijd nog niet door. Gelukkig kunnen wij daar nu na het verschijnen van zijn biografie (Willem Kes - Toonkunstenaar uit Dordrecht, 2017) beter over oordelen. Verder heeft hij in onze stad de Orkest-vereeniging Dordrecht mede opgericht, een amateur orkest waarmee hij vele grote werken heeft uitgevoerd.
 
Nadat Kes in 1888 dirigent was geworden van het Concertgebouw-orkest te Amsterdam werd hij ook in de rest van Nederland een beroemde dirigent. Toen hij later in het buitenland ging dirigeren is men hem echter bijna vergeten. Tegenwoordig zegt de naam Willem Kes helaas niet zo veel meer. Onterecht, omdat hij in Amsterdam A) een orkest heeft geformeerd dat zijns gelijke niet kent, B) dat hij het lastige publiek dat in- en uitliep heeft leren luisteren naar muziek en C) dat hij een repertoire achterstand in Amsterdam heeft weggewerkt en daarnaast vele nieuwe werken heeft geïntroduceerd zodat het orkestrepertoire in Amsterdam helemaal up-to-date werd.
  
Rob Landman, biograaf van Willem Kes, zal op woensdag 26 september a.s. het muziekleven van Dordrecht in de 19de eeuw bespreken aan de hand van de concerten van Willem Kes en zal ingaan op wat Kes voor Dordrecht heeft betekend. Interessant is dat hij dit zal toelichten aan de hand van historische opnamen van het Concertgebouworkest van vóór 1940. Het wordt een presentatie met vele anekdotes o.a. over zijn ontmoeting met Koning Willem III en vele muziekfragmenten. Wij zien u graag aanwezig op deze bijzondere avond met historische grammofoonplaatopnamen.

Willem Kes en het muziekleven van Dordrecht in de 19de eeuw
Datum: woensdag 26 september
Inloop: vanaf 19.00 uur
Aanvang: 19.30 uur (lezing duurt tot circa 21.30 uur)
Locatie: Documentatie- en Kenniscentrum Augustijnenhof, Hof 15
Kosten: € 7,50 per persoon

Voor Vrienden van het Augustijnenhof is deze lezing gratis.

Aanmelden via www.augustijnenhof.nl/willem-kes
(Het aantal plaatsen is beperkt)

Contactinformatie:
Locatie: Hof 15
Organisator: Augustijnenhof
Website:http://www.augustijnenhof.nl


Deel dit bericht met je vrienden!