Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Open Archiefdag'
16jun 2018

Open Archiefdag

Zaterdag 16 juni 2018, van 11:00 uur tot 17:00 uur.

Interesse in geschiedenis maar drempelvrees? Of op zoek naar een leuk en leerzaam dagje uit? Bezoek dan zaterdag 16 juni de Open Archiefdag en kijk achter de schermen bij het Regionaal Archief Dordrecht.

Onder het motto 'ontdek gisteren, begrijp vandaag' kunnen bezoekers het verleden beleven en zich onderdompelen in nostalgie. Op het rijk gevulde programma staan inspirerende activiteiten, een expositie van Dordtse topstukken uit het Archief, de voorverkiezing van het landelijke Stuk van het Jaar en historische films over de stad en regio, haar inwoners en bedrijvigheid.

Activiteiten
Gedurende de dag zijn er verschillende presentaties en workshops. Ontdek bijvoorbeeld het Dordrecht van de Middeleeuwen, de zaken die in de 18de eeuw voor de Dordtse rechtbank kwamen, of hoe het omringende water de stad al eeuwen lang zowel voor- als tegenspoed brengt.
Uiteraard zijn er ook deskundigen aanwezig om uw vragen te beantwoorden. Zo kunt u na afloop gemakkelijk zelf aan de slag, bijvoorbeeld met het onderzoeken van uw eigen familiegeschiedenis.

Historische films
Het speciale filmprogramma biedt een kijkje in de geschiedenis van Dordrecht en omgeving. Uit het archief van de Dordtse cineast J.L. du Parant worden verschillende films getoond, zoals een unieke kleurenfilm uit 1953. Aan bod komt onder andere de historische binnenstad, de Dordtse kermis, de Hoffeesten en de moderne nieuwe woonwijken Vogelbuurt en Wielwijk. Ook zijn er documentaires te zien over de Biesbosch en de Alblasserdamse kabelfabriek.

Verkiezing Stuk van het Jaar
Bezoekers kunnen ook stemmen op de Dordtse inzending voor de Stuk van het Jaar verkiezing, met als thema 'Opstand'. Het Regionaal Archief Dordrecht heeft een voorselectie gemaakt van zes archiefstukken. Bezoekers kunnen tijdens de Open Archiefdag stemmen op hun favoriete stuk. Het meest gekozen stuk wordt ingezonden voor de landelijke wedstrijd. Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober wordt de landelijke winnaar bekend gemaakt.

Praktisch
Datum: Zaterdag 16 juni 2018 | 11:00 – 17:00 uur
Locatie: Regionaal Archief Dordrecht & Het Hof van Nederland
Entree: gratis

Foto: Regionaal Archief Dordrecht - De Visstraat bij de kruising met de Voorstraat, gezien vanaf de Visbrug. Jaar 1959.

Contactinformatie:
Locatie: Hof 6
Organisator: Regionaal Archief Dordrecht
Website:http://www.regionaalarchiefdordrecht.nl


Deel dit bericht met je vrienden!