maandag 12 april 2021

Alles over Dordrecht

Herdenkingsbijeenkomst in de Singelkerk

04 mei 2018
Van vrijdag 04 mei 2018 tot en met vrijdag 04 mei 2018
Van 19:00 uur tot en met 00:00 uur

Bij de christelijke herdenkingsbijeenkomst op vrijdagavond 4 mei in de Singelkerk krijgt het nationaal jaarthema: ,,2018: " Jaar van Verzet" de volle aandacht.   In de tweede wereldoorlog streden mensen voor recht en tegen onrecht. Velen betaalden met de prijs van hun eigen leven. Dat gebeurde ook in Dordrecht. Zeker in het begin van de oorlog was er maar een kleine groep Dordtenaren die in verzet kwam.

Een aantal namen van Dordtse mensen uit het verzet klinkt dan ook op 4 mei in de kerk op de hoek Dubbeldamseweg/Singel. Gemeenteraadslid Joost Veldman (Christenunie/SGP) zal ditmaal de namen lezen.  De Dordtse verzets-psalm 43 heeft een plaats in de liturgie.

Het Platform Dordtse kerken en de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) zetten met de organisatie van de 4 mei herdenkingsbijeenkomst de traditie voort, die in 1946 in Dordrecht begon in het uur voor de  plechtigheden rondom het herdenkingsmonument op het Sumatraplein.

Wederom verlenen voorgangers uit verschillende geloofstradities hun medewerking aan de herdenking.  Ds. Matthijs Haak van de Kandelaarkerk spreekt de overdenking uit.  Tijdens de bijeenkomst zal met zorg uitgekozen muziek klinken.  Hans Okkerse bespeelt het orgel. Met violiste Alisa van Dijk brengt hij  Elegie voor viool en orgel, opus 150 nr.5 van Joseph Rheinberger.

De namen die worden genoemd in de herdenking zijn: Leendert Keesmaat (1911-1941), Aart Alblas (1918-1944) ,  Sytze Roelof Beinema (1894-1944),  opperwachtmeester bij de gemeentepolitie Gijsbert van Bemmelen (1898 – 1944) en aspirant-inspecteur van gemeentepolitie Pieter van de Puijl (1921-1944),  mr. Emanuel Hamburger (1901-1945) en Abraham Wijnberg (1913-1943). Nadat deze namen hebben geklonken is er een moment van stilte, zodat een ieder ruimte heeft om ook andere namen in herinnering te nemen.

Iedereen is vanzelfsprekend welkom in de kerk op de hoek Singel / Dubbeldamseweg, waarvan de deuren om half zeven open gaan.
De kerk ligt op loopafstand van het Sumatraplein waar de gemeentelijke plechtigheden zijn voor 4 mei.

Info

Organisator:

Adres:

Het Platform Dordtse kerken en de stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID)

in de Singelkerk op de hoek Singel / Dubbeldamseweg

Deel dit bericht met je vrienden!