Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Symposium over het nieuwe Beschermd Wonen '
19apr

Symposium over het nieuwe Beschermd Wonen

Donderdag 19 april 2018, van 12:30 uur tot 17:00 uur.

Donderdagmiddag 19 april organiseert ggz-instelling Zeeuwse Gronden, samen met de landelijke familievereniging Ypsilon (en de plaatselijke afdeling Dordrecht), een symposium met als titel ‘Het nieuwe Beschermd Wonen’. Doelgroepen zijn op de eerste plaats familie, cliënten, beleidsmakers, medewerkers woningbouwcorporaties, bestuurders, ggz-instellingen en medewerkers gemeenten. 

Wat is het nieuwe beschermd wonen? 
Het gaat om geclusterde, kleinschalige woonvormen midden in de samenleving. Iedere cliënt heeft een eigen appartement.  Tegelijkertijd leven de bewoners in een omvattende sociale gemeenschap. Familie is nadrukkelijk betrokken bij de zorg. Er geldt een zero-tolerance beleid ten aanzien van drugs. Deze manier is de toekomst van Beschermd Wonen. Financiering van wonen en zorg van elkaar gescheiden. Voor gemeentes een betaalbare oplossing om eigen inwoners met een ernstige psychiatrische aandoening op een verantwoorde wijze te huisvesten.

Dit symposium wordt georganiseerd, omdat er vanuit familie van mensen met een psychiatrische ziekte veel vraag is naar deze (drugsvrije) kleinschalige woonvoorzieningen. Stuk voor stuk zijn het veilige, warme locaties binnen de gemeenten waar cliënten zich geborgen en zich  thuis voelen. In Zeeland heeft Zeeuwse Gronden negen van deze woonvoorzieningen, verspreid over diverse gemeenten, en dit aantal groeit. Naast wonen biedt Zeeuwse Gronden begeleiding, behandeling en dagbesteding aan. 

Programma symposium:
Gemeente Dordrecht en woningcorporatie Woonkracht 10 komen aan het woord, evenals familievereniging Ypsilon. Zij zullen spreken over de woonbehoefte onder cliënten en de wensen van familie op dat vlak. Er wordt een film getoond waarin het verhaal van ouders van mensen met een ernstige psychiatrische ziekte aan bod komt. Jan van Blarikom, voorzitter Raad van Bestuur van Zeeuwse Gronden en tevens gz-psycholoog, zal ten slotte vertellen over de mogelijkheden van kleinschalig Beschermd Wonen, en hoe dit succesvolle concept in Zeeland is ontstaan en vormgegeven.

Ontvangst 12.30 uur, einde 17.00 uur Locatie: Energiehuis, Noordendijk 148.

Contactinformatie:
Locatie: Energiehuis, Noordendijk 148
Organisator: Zeeuwse Gronden
Website:http://www.zeeuwsegronden.nl


Deel dit bericht met je vrienden!