Saturday 18 September 2021

Alles over Dordrecht

Boekenweek: lezing van Jacques van der Neut

Boekenweek: lezing van Jacques van der Neut

13 maart 2018
Van 19:30 uur tot en met 22:00 uur

In de voetsporen van de grutto en de lepelaar
Dit jaar staat de Boekenweek helemaal in het teken van Natuur. Ter gelegenheid daarvan geeft publicist, avonturier en fotograaf Jacques van der Neut de lezing "In de voetsporen van de grutto en de lepelaar". Van Veta la Palma (Spanje), via Marokko en de Westelijke Sahara naar de Banc d'Arguin (Mauritanië) en Djoudj (Senegal).

Jaarlijks trekken miljoenen vogels van continent naar continent. Zo ook de grutto en de lepelaar. De grutto doet het niet goed in Nederland. Het aantal broedparen gaat bergafwaarts. De moderne, efficiënte manier van landouw speelt de 'koning van de weidevogels', zoals de grutto ook wel wordt genoemd, parten. Omdat onze weilanden de grutto's in feite niets meer te bieden hebben, keren deze vogels ons steeds vroeger de rug toe. Tegenwoordig verlaten de eerste grutto's ons land al in eind mei of begin juni. In de jaren '80 deden zij dat nog in half juli. Grutto's met kleurringen moeten ons inzicht verschaffen in de trekwegen. Vooral de Rijks Universiteit Groningen doet intensief onderzoek naar grutto's. Zo voorzien zij grutto's ook van zenders.

In tegenstelling tot het verhaal over de grutto, heeft het verhaal over de lepelaar een gunstige wending doorgemaakt. Het is een wonderlijke wederopstanding; in de jaren 60 van de vorige eeuw, werd immers gevreesd voor het voortbestaan van deze bijzonder elegante vogel in ons land. Onderzoekers uit alle gebieden waar lepelaars broeden of overwinteren, staken regelmatig de koppen bij elkaar en presenteerden diverse beschermingsprogramma's. Ook bij dit project werden jonge lepelaars voorzien van allerlei kleurringcombinaties en werd er enorm veel kennis verzameld over de gevolgde trekwegen en trekstrategieën. Tegenwoordig schommelt het aantal broedparen van de lepelaar in ons land rond de 3000. Beide soorten volgen we op deze avond en we zien de landschappen waarin zij tijdens de trek verblijven.

Dus kom op 13 maart naar de lezing van Jacques van der Neut. Laat je meeslepen door zijn enthousiaste verhaal en geniet van prachtige foto's!

Praktische informatie:
Datum: dinsdag 13 maart
Tijd: 19.30 - 22.00 uur
Waar: Stadsbibliotheek Dordrecht - de Blauwe Kamer
Toegang: gratis | aanmelden via de website

Info

Organisator:

Adres:

Website:

De Bibliotheek AanZet

Centrale Bibliotheek, Groenmarkt 153

www.debibliotheekaanzet.nl
Deel dit bericht met je vrienden!