Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing: De kruiswegstaties van Aad de Haas te Wahlwiller'
27feb

Lezing: De kruiswegstaties van Aad de Haas te Wahlwiller

Dinsdag 27 februari 2018 vanaf 20:00 uur.

Vanavond is een externe deskundige uitgenodigd om te komen spreken en wel Drs. Charles Duynstee: de kruiswegstaties van Aad de Haas te Wahlwiller.

Aad de Haas (1920-1972) was een Rotterdamse kunstschilder, wiens werk door de nazi’s als “Entartet” werd bestempeld. Als gevolg daarvan heeft hij enige tijd gevangen gezeten. Na zijn vrijlating in 1944 dook hij, samen met zijn vrouw, onder in Zuid-Limburg, dat kort daarna werd bevrijd. In Zuid-Limburg raakte hij bevriend met pater Gerard Mathot, die zelf een beeldend kunstenaar was. Deze pater gaf hem de opdracht om voor het pittoreske kerkje te Wahlwiller (gelegen tussen Vaals en Margraten) de kruiswegstaties te schilderen. Deze kruiswegstaties bleken zeer omstreden! Op last van Rome moesten deze staties uit de kerk worden verwijderd. Het is te danken aan wijlen bisschop Jo Gijsen dat Aad de Haas in 1981 postuum werd gerehabiliteerd en dat zijn kruiswegstaties in het kerkje van Wahlwiller werden teruggehangen, waar ze nu nog steeds te bewonderen zijn.

Pastoor Charles Duynstee van Schiedam is een kenner van het werk van De Haas. Hij neemt ons mee in de bijzondere verbeelding van deze kunstenaar en toont ons hoe De Haas op een wel zeer bijzondere visuele wijze uitdrukking gaf aan de lijdensweg van onze Heer.

Iedere geïnteresseerde is welkom. Aanmelden is niet nodig.

Contactinformatie:
Locatie: Kapel Titus Brandsma, Nolensweg 8
Organisator: Theresia van Avila-parochie Drechtsteden
Website:katholiekdrechtsteden.nl


Deel dit bericht met je vrienden!