Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Workshop Digitaal Zoeken'
28nov 2017

Workshop Digitaal Zoeken

Dinsdag 28 november 2017, van 14:00 uur tot 16:00 uur.

Met de klassikale workshops Digitaal Zoeken leert u vaardigheden om gericht te zoeken op het Internet. Voor digitale mogelijkheden bij historisch en genealogisch onderzoek, schenkt het Augustijnenhof o.a. aandacht aan bronnen op de site van het Regionaal Archief Dordrecht; de site DordtenaZoeker en het Intranet van het Augustijnenhof.

Afhankelijk van uw interesse kunt u kiezen welke workshop u wilt bijwonen. (U mag natuurlijk ook alle workshops bijwonen.)

Workshop 1: Digitaal zoeken op Internet (1 bijeenkomst)

Deze workshop is algemeen van aard en tevens geschikt voor mensen die geen historisch onderzoek doen.  U leert hoe u slim kunt zoeken op het Internet met behulp van zoekmachines, zoals Google. Vergelijk de hoeveelheid data op het internet met een ijsberg. U ziet alleen het topje van de ijsberg, maar het meeste is onzichtbaar. Hoe bereikt u nu juist dát gedeelte en hoe haalt u daar uit wat u specifiek zoekt zonder te lang onder water te blijven?...

Workshop 2: Digitaal zoeken in bronnen (1 bijeenkomst)

In deze workshop doet u ervaring op met het zoeken in historische kranten, tijdschriften en boeken, zowel landelijk als specifiek uit Dordrecht. U leert hoe u effectief Dordts fotomateriaal kunt vinden in o.a. de beeldbank van het Regionaal Archief. Ook leert u digitaal zoeken in de Dordtse adresboeken, waarmee u kunt achterhalen waar uw voorouders woonden of wie er vroeger in uw huis hebben gewoond.

Workshop 3: De kunst van het zoeken (1 bijeenkomst)

Tijdens de derde workshop gaan we de diepte in met onderzoek naar een zwerver en vagebond die in de 19e eeuw in Dordrecht heeft geleefd. Waarom? De man was straatarm en had geregeld geen dak boven zijn hoofd, laat staan een normaal gezinsleven. Dat maakt dat hij minder sporen in de archieven heeft nagelaten dan anderen, die wel eens bij een notaris kwamen, onroerend goed bezaten of beroepsmatig traceerbaar zijn.

Toch is er nog van alles over deze man terug te vinden. U zult ervaren dat zoeken begint met het aanbrengen van structuur en het formuleren van een doelstelling. En uiteindelijk ontrafelen we dan het leven van deze Dordtse zwerver...
Data

Iedere bijeenkomst duurt ongeveer 2 uur en vindt plaats in het Augustijnenhof. De minimale deelname is 6 personen.

Workshop 1: Digitaal zoeken op Internet
Dinsdag 28 november 2017     
Middag  : 14.00 - 16.00 uur
 
Workshop 2: Digitaal zoeken in bronnen
Dinsdag 5 december     
Middag  : 14.00 - 16.00 uur

Workshop 3: De kunst van het zoeken
Dinsdag 12 december    
Middag  : 14.00 - 16.00 uur

Kosten

    €25,- per workshop per persoon
    voor de donateur-leden: €17,50 per workshop per persoon

Dit is inclusief:
Koffie, thee of water
Begeleiding door ervaren medewerkers van het Augustijnenhof

Contactinformatie:
Locatie: Hof 15
Organisator: Augustijnenhof
Website:http://www.augustijnenhof.nl


Deel dit bericht met je vrienden!