dinsdag 27 juli 2021

Alles over Dordrecht

Een blok aan het been - Praatje bij een object

Een blok aan het been - Praatje bij een object

27 oktober 2017
Van vrijdag 27 oktober 2017 tot en met vrijdag 27 oktober 2017
Van 15:00 uur tot en met 15:30 uur

In de 17e eeuw waren lijfstraffen op school doodnormaal. Sommige van deze straffen leven nog voort in uitdrukkingen en zegswijzen. Zo kregen kinderen die zich misdroegen bijvoorbeeld ‘een blok aan het been’. Wat was dat voor straf? Historicus Jacques Dane vertelt u er alles over tijdens het ‘Praatje bij een object’ op vrijdagmiddag 27 oktober om 15.00 uur in het Nationaal Onderwijsmuseum. Deze activiteit is gratis met een entreebewijs tot het museum.

Van straf tot spreekwoord
Het ‘blok was een zwaar houten straftuig, dat oorspronkelijk bij een gevangene om de hals, de arm of om het been werd vastgemaakt. Ook weeshuisjongens die zich hadden misdragen, kregen in de Gouden Eeuw een ‘blok aan het been’. Dit strafmiddel leeft in de Nederlandse taal voort als spreekwoord: ‘Een blok aan het been’; iemand beperken in zijn bewegingsvrijheid.

Leids Burgerweeshuis
In de collectie van het Nationaal Onderwijsmuseum bevindt zich zo’n ‘blok aan het been’, afkomstig uit het Leidse Burgerweeshuis. Hoe ging het er in zo’n weeshuis aan toe? Wat voor onderwijs werd er in weeshuizen gegeven? Waarom droegen weeskinderen speciale weeshuiskleding? Waren er naast het blok aan het been nog andere straffen? Op vrijdag 27 oktober vertelt conservator Jacques Dane over het ‘blok’ uit het Leidse weeshuis en over de weeshuis- en onderwijsgeschiedenis van de Gouden Eeuw tot het begin van de twintigste eeuw.

Wanneer:  vrijdag 27 oktober 2017 van 15.00 – 15.30 uur
Waar:  Nationaal Onderwijsmuseum, Burgemeester de Raadtsingel 97
Kosten:  Gratis toegankelijk met een entreebewijs tot het museum

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Onderwijsmuseum

Burgemeester de Raadtsingel 97

078 6326820

info@onderwijsmuseum.nl www.onderwijsmuseum.nl
Deel dit bericht met je vrienden!