dinsdag 3 augustus 2021

Alles over Dordrecht

Beethovenmarathon bij Villa Augustus

Beethovenmarathon bij Villa Augustus

06 oktober 2017
Van vrijdag 06 oktober 2017 tot en met zondag 08 oktober 2017


De herfst wordt bij Villa Augustus traditioneel ingeluid met een reeks bijzondere concerten in de Limonaia. Om te vieren dat Villa Augustus tien jaar bestaat, is er dit najaar geen losse concertreeks, maar een marathon van alle strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven in één weekend (6, 7 en 8 oktober) en een lezing over de componist door musicoloog en Beethovenkenner Jos van der Zanden.

De afgelopen tien jaar heeft Villa Augustus alle ensembles die op kwamen treden gevraagd tenminste één compositie van Beethoven te spelen. In dit jubileumjaar loopt Villa Augustus een paar jaar vooruit op de herdenking van Beethovens 250ste geboortejaar in 2020, met een muzikale marathon waarin al zijn zestien strijkkwartetten te horen zullen zijn.

Beethovens strijkkwartetten nemen een zeer belangrijke, bijna heilige plek in binnen de klassieke muziek. In zijn handen werd het genre van het strijkkwartet volwassen, zoals het Matangi Quartet, een van de ensembles dat op zal treden tijdens de Beethovenmarathon, het omschrijft: “Hij reviseerde de vorm van het strijkkwartet én, heel belangrijk, de wisselwerking van de instrumenten onderling. Zijn
oeuvre was – en is nog steeds – een baken voor alle componisten na hem.”

De zestien muziekstukken van Beethoven zullen worden uitgevoerd door zes gerenommeerde ensembles: het Narratio Quartet, Matangi Quartet, Dudok Kwartet, Aristos Quartet, Ensor Strijkkwartet en Bl!ndman [strings]. Naar idee van Viola de Hoog, celliste van het Narratio Quartet, worden de muziekstukken gespeeld in de volgorde zoals het beroemde Rosé Quartett de Beethovencyclus honderd jaar geleden in Wenen ten gehore bracht.

Zo’n marathon heeft een magisch effect: ondergedompeld worden in één muzieksoort van één componist heeft een haast hypnotische werking. Omdat de kwartetten in de speciale, speelse en afwisselende Rosé-volgorde klinken, is enig houvast bij het luisteren  misschien geen overbodige luxe. Daarom gaat musicoloog en Beethovenkenner Jos van der Zanden tijdens de Beethovenlezing op
zaterdagochtend op toegankelijke wijze verder in op de zestien strijkkwartetten. Wanneer en waarom schreef Beethoven ze? Hoe werd de muziek destijds onthaald, door muziekliefhebbers en door recensenten? Is de muziek gerelateerd aan Beethovens privéleven? Welke uitlatingen deed de componist er zelf over? En welke momenten in deze soms complexe muziek vragen bijzondere aandacht? Achtergrondinformatie waarmee je beslagen ten ijs komt en wie weet op heel andere manier naar de muziekstukken gaat luisteren. Gewoon onbevangen toehoren of de kwartetten voor de zoveelste keer beluisteren en weer ontroerd of geboeid raken, kan natuurlijk ook.

Programma:
Vrijdag 6 oktober 20.00 uur
Opus 18.1 – 127 – 59.2 BL!NDMAN [strings] & Dudok Kwartet

Zaterdag 7 oktober
11.00 uur: Lezing over Beethoven door musicoloog en Beethovenkenner Jos van der Zanden
13.00 uur: Opus 18.2 – 18.4 – 59.3 Ensor Strijkkwartet & Narratio Quartet
17.00 uur: Opus 18.3 – 130 – 135 Narratio Quartet & Matangi Quartet
21.00 uur: Opus 59.1 – 132 Matangi Quartet & Ensor Strijkkwartet

Zondag 8 oktober
11.00 uur: Opus 18.5 – 95 – 74 Matangi Quartet & Aristos Quartet
14.30 uur: Opus 18.6 – 133 (Grosse Fuge) – 131 Aristos Quartet & Narratio Quartet

Toegang: € 15,- per concert (inclusief pauzedrankje)
€ 75,- voor alle zes de concerten (inclusief pauzedrankje)
€ 10, - toegang lezing

Reserveren: Villa Augustus, T. 078-639 31 11
Meer informatie over het programma is te vinden op de website www.villa-augustus.nl

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Villa Augustus

Oranjelaan 7

(078) 639 31 11

info@villa-augustus.nl www.villa-augustus.nl
Deel dit bericht met je vrienden!