Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Tentoonstelling: Van het naadje en de kous' Foto: Jan Koorneef
24jun 2017

Tentoonstelling: Van het naadje en de kous

Van zaterdag 24 juni 2017 tot en met zaterdag 12 mei 2018.

Tot 1985 was handwerken voor meisjes een verplicht vak op school. Anderen maakten er hun vak van. Alles begon op school, met het vele uren oefenen van de handwerktechnieken. Breien, borduren en naaien. Met vaak een schitterend resultaat, herkenbaar voor de tijd. En nu weer helemaal hip.

Van het Naadje en de Kous toont een diversiteit aan mooie en sprekende voorbeelden van dit ‘retro’ handwerk; van merklappen tot speelbroekjes. Een genot voor iedereen die handwerkt of gewoon benieuwd is naar de ontwikkeling van het vak handwerken op school.

Feestelijke openingsdag op zaterdag 24 juni
Tijdens de eerste openingsdag van de tentoonstelling zijn er diverse instapworkshops: van haken, breien tot punniken. De workshops geven een voorproefje van de uitgebreidere workshops die vanaf september maandelijks gegeven worden. De workshops zijn gratis te volgen. Op deze feestelijke openingsdag ontvangt u bovendien 50% korting op de reguliere entreeprijs (geldt niet i.c.m. andere acties of kortingen).

Haken, breien, stoppen, mazen, borduren …

Voor het eerst stelt het museum nu een overzichtstentoonstelling samen en biedt een kijkje in de rijke collectie in bezit van het museum, vergezeld van een grote hoeveelheid foto- en beeldmateriaal. De tentoonstelling biedt een overzicht van de vele prachtige (en soms wat minder goed gelukte) voorbeelden van wat er zoal op school, in het beroepsonderwijs en op modevakscholen niet alleen gehaakt en gebreid, maar ook wat er ontworpen, getekend en genaaid werd.

Sokjes en poppenjurkjes
Van het naadje en de kous toont een diversiteit aan mooie en sprekende voorbeelden van op school gemaakte ‘werkjes’. Van de eerste proeflapjes van een meisje van 6 jaar, sokjes en poppenjurkjes in het stijve witte breikatoen tot een grote variëteit aan stop-, maas- en merklappen. Met als hoogtepunt de ‘pronkrollen’: 11 meter lang schitterend borduurwerk met bijbehorende ontwerptekening. Daarnaast heel veel ontwerpen, schetsen en patronen van modevakschool ‘De Schans’.

Tentoonstelling Van het Naadje en de Kous
Te zien van 24 juni 2017 tot half mei 2018
Waar: Begane grond van het Onderwijsmuseum
Meer informatie over data en onderwerpen op www.onderwijsmuseum.nl.

Contactinformatie:
Locatie: Nieuwe Haven 26
Organisator: Nationaal Onderwijs Museum
Telefoonnummer: 078- 632 68 20
Website:www.onderwijsmuseum.nl


Deel dit bericht met je vrienden!