Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Jubileumtentoonstelling: Een koninklijk Paradijs '
19feb 2017

Jubileumtentoonstelling: Een koninklijk Paradijs

Van zondag 19 februari 2017 tot en met zondag 17 september 2017, van 11:00 tot 17:00 uur.

Tentoonstelling Een koninklijk Paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur. 
De tentoonstelling, met als hoogtepunt een complete kamerbeschildering uit Paleis Huis ten Bosch, is te zien van 19 februari t/m 17 september 2017.

Het Dordrechts Museum bestaat dit jaar 175 jaar en is daarmee één van de oudste stedelijke musea van ons land. Het jubileum wordt gevierd met een groots overzicht van het werk van Aert Schouman (1710-1792) uit Dordrecht. Schouman behoort tot de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de ‘Zilveren Eeuw’. Als dierenschilder is hij internationaal bekend. Hij is befaamd om zijn aquarellen van ‘in- en uitlandsche’ vogels, zoogdieren en planten, en zijn vogelbehangsels.

Koninklijk behang
Een hoogtepunt in het oeuvre van Schouman vormt de opdracht van Prins Willem V voor een kamerbeschildering in het nieuwe Stadhouderlijk Kwartier, die later in Paleis Huis ten Bosch werd geplaatst. Deze vijf grote behangsels zijn onlangs gerestaureerd en tijdens de tentoonstelling eenmalig te zien. Na afloop van de expositie worden ze na renovatie van Paleis Huis ten Bosch teruggeplaatst in dit toekomstige woonpaleis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Samenwerking
Naast de behangsels uit Paleis Huis ten Bosch is er meer vorstelijke kunst te bewonderen in Een Koninklijk paradijs. De expositie komt dan ook mede tot stand dankzij de inbreng van de Koninklijke Verzamelingen Den Haag. Andere samenwerkingspartners zijn het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Vogelbescherming Nederland, Rijksmuseum Twenthe en tal van museale en particuliere bruikleengevers in binnen- en buitenland.

Beeldcredit: Aert Schouman, De menagerie van prins Willem V, behangsel met vogels, 1786, olieverf op doek, Koninklijke Verzamelingen, Den Haag/Staat der Nederlanden (Huis ten Bosch)

Informatie:
Openingstijden Museum: dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur.
Tarieven: Volwassenen: €12,- / 13 t/m 18 jaar: €5,- / < 13 jaar: gratis
Meer informatie op de website

Contactinformatie:
Locatie: Museumstraat 40
Organisator: Dordrechts museum
Telefoonnummer: (0)78 770 8708
Email:info@dordrechtsmuseum.nl
Website:www.dordrechtsmuseum.nl


Deel dit bericht met je vrienden!