Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Zoeken in het archief voor dummies'
03mrt 2016

Zoeken in het archief voor dummies

Iedere donderdag, van donderdag 3 maart 2016 tot en met woensdag 13 december 2017, van 09:30 tot 11:00 uur.

Na ruim tweeënhalf jaar rondt Regionaal Archief Dordrecht binnenkort een enorm digitaliseringsproject af. Bijna 700 strekkende meter en ruim 3,2 miljoen scans zijn inmiddels toegevoegd aan de website van het archief. Op www.regionaalarchiefdordrecht.nl zijn deze bestanden gratis in te zien en te downloaden.

Deze digitaliseringsslag werd mogelijk gemaakt door een fikse investering door de gemeente Dordrecht van bijna 2 miljoen euro. "Deze past bij het karakter van de stad: veel aandacht voor historie, maar tegelijkertijd volop aandacht voor innovatie," aldus  wethouder Cultuur en Toerisme Piet Sleeking.

Toegankelijkheid
Om het archief toegankelijker te maken en gebruikers beter te bedienen, is een belangrijk deel van het archief gedigitaliseerd. Middeleeuwse charters, stadsrekeningen, bouwvergunningen, maar ook bladmuziek, TROM-banden – uitzendingen van de voorloper van RTV Dordrecht – en films uit de jaren '50 en '60. "Het project is in archievenland niet alleen bijzonder vanwege zijn omvang maar ook doordat bronnen uit ruim acht eeuwen (van 1200 tot 2005) in één keer digitaal raadpleegbaar en doorzoekbaar zijn gemaakt," aldus gemeentearchivaris Teun de Bruijn.

Beeldbank
Ook is de Beeldbank van Regionaal Archief Dordrecht uitgebreid met een aantal bijzondere collecties. Hierdoor zijn nu maar liefst ruim 120.000 afbeeldingen te zien. Een deel is echter nog niet beschreven. Op de website van Regionaal Archief Dordrecht kunt u via www.beeldbank.regionaalarchiefdordrecht.nl/ zelf beschrijvingen aanvullen en van commentaar voorzien. Zo helpt u anderen makkelijker te zoeken en te vinden.

Spreekuur
Om het publiek wegwijs te maken in deze schat aan informatie, start Regionaal Archief Dordrecht vanaf donderdag 3 maart met een speciaal spreekuur voor beginnende archiefonderzoekers. Iedere eerste donderdag van de maand geven studiezaalmedewerkers van 10.00 tot 11.00 uur in de studiezaal op Hof 6 een introductie over hoe u kunt zoeken in de collectie, waarbij uiteraard ook gelegenheid is tot het stellen van vragen. Aangezien het aantal plaatsen beperkt is, kunt u zich via studiezaal@dordrecht.nl opgeven met vermelding van de gewenste datum. Deelname is gratis.

Contactinformatie:
Locatie: Hof 6
Organisator: Regionaal Archief


Deel dit bericht met je vrienden!