zaterdag 31 juli 2021

Alles over Dordrecht

Poppen & poppenhuizen in Huis Van Gijn

Poppen & poppenhuizen in Huis Van Gijn

03 juli 2015
Van vrijdag 03 juli 2015 tot en met zaterdag 30 januari 2016


Tapijten zo groot als luciferdoosjes, bedden die in je handpalm passen en theekopjes kleiner dan een overhemdknoopje. Vanaf komende zomer stap je in Huis Van Gijn een kleine wereld binnen.  In de nieuw expositie KLEIN!, die vanaf vrijdag 3 juli te zien is, staan poppen en poppenhuizen centraal. Voor het eerst zijn de objecten niet alleen in de tentoonstellingsruimtes te bewonderen, maar ook in een speciale pop-up route door de historische museumwoning.

Aanleiding voor deze tentoonstelling is de restauratie van een bijzonder 18e eeuws grachtenhuis in miniatuur. Jarenlang was het de publiekstrekker van de speelgoedcollectie. Maar uiteindelijk belandde het in het depot, waar het onlangs werd ‘herontdekt’. Het huis was echter vervallen, waardoor een uitgebreide restauratie nodig was. Vanaf begin juli is het weer in volle glorie te bezichtigen.

Geen speelgoed
De poppenhuizen waren niet voor kinderen om mee te spelen, want veel te kwetsbaar en te kostbaar. Het inrichten van de pronkpoppenhuizen was een liefhebberij van rijke dames. Een kostbare hobby! Pas vanaf de tweede kwart van de 19de eeuw werden er poppenhuizen, poppenkamers en kraampjes speciaal voor kinderen vervaardigd. Maar mochten ze daar slechts onder toezicht mee spelen.
Zo ook het poppenhuis van Agnes Maria Clifford (1739-1828), waarvan het grote kabinet in de tentoonstelling schittert. ‘Grootje Backer’ – zo werd ze genoemd – heeft mogelijk haar eigen huis, dat aan een van de Amsterdamse grachten stond, in miniatuur willen nabootsen. Het huisraad, het zilver en de poppen zijn erfstukken uit de familie. De tapijten, gordijnen en het borduurwerk heeft ze zelf gemaakt.

Speelgoed in Huis Van Gijn
Huis Van Gijn is het voormalige woonhuis van verzamelaar Simon van Gijn (1836-1922). Wie door het huis dwaalt, waant zich honderd jaar terug in de tijd. Te gast bij Van Gijn. De bewoners lijken elk moment thuis te kunnen komen. De Van Gijns hadden zelf geen kinderen. Maar neefjes en nichtjes waren zeer welkom en er was genoeg speelgoed om mee te spelen.
Simon van Gijn was één van de oprichters van de Vereeniging Oud-Dordrecht (VOD), die - naast zaken over de Dordtse historie – ook speelgoed verzamelde. Zo schonk Van Gijn bij leven zijn Ark van Noach, waarmee hij als kind speelde, aan de vereniging. Van Gijn liet het huis en inboedel aan VOD na, met als doel om er een museum in te maken, met daarin ook ruimte voor de collectie speelgoed.

Praktisch
Klein! Poppen & poppenhuizen uit Huis Van Gijn is te zien vanaf vrijdag 3 juli tot en met januari 2016 in Huis Van Gijn, Nieuwe Haven 29-30, Dordrecht. Rondom de tentoonstelling vindt een uitgebreid programma van rondleidingen, workshops en masterclasses plaats. Kijk voor meer informatie en openingstijden op de website.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Museum 'Huis van Gijn'

Nieuwe Haven 29-30

www.huisvangijn.nl
Deel dit bericht met je vrienden!