vrijdag 28 januari 2022

Alles over Dordrecht

Teekengenootschap Pictura opent 200 jaar koninkrijk - 200 jaar (schilder)kunst

13 september 2014
Van zaterdag 13 september 2014 tot en met zondag 09 november 2014


Teekengenootschap Pictura opent zaterdag 13 september haar nieuwe expositie “200 jaar koninkrijk - 200 jaar (schilder)kunst”. Tien werken van Picturianen uit de negentiende eeuw vormen het uitgangspunt voor het werk van veertig huidige Picturianen waarmee een periode van 200 jaar koninkrijk en 200 jaar (schilder)kunst wordt overbrugd. De expositie is een samenwerking met het Dordrechts Museum in het kader van 200 jaar koninkrijk.

Teekengenootschap Pictura in Dordrecht is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland. Opgericht in 1774 viert Pictura dit jaar haar 240 jarig bestaan. Tal van kunstenaars uit Dordrecht en van daarbuiten zijn ooit lid geweest van het ‘teekengenootschap’ zoals Abraham Teerlink, Frans Lebret, Abraham van Strij, Jacob van Strij en Johannes Christiaan Schotel.

De negentiende-eeuwse werken die zijn geselecteerd voor de tentoonstelling behoren tot de Romantiek. Deze stroming beleefde haar bloeitijd in de beginjaren van het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden, toen ons land zijn eigen identiteit ontdekte.

Veertig hedendaagse Picturianen zoals Ton Kraayeveld, Anja de Jong, Jan Willem van Welzenis, Frans van Lent, Albert Zwaan en Nico Parlevliet kregen allemaal een werk van de oude meesters toegewezen en tonen in de tentoonstelling 200 jaar koninkrijk - 200 jaar (schilder)kunst hun reactie hierop.

De expositie wordt zaterdag geopend door cultuurwethouder Piet Sleeking en Bert te Kiefte, voorzitter van het bestuur van Pictura. ‘200 jaar koninkrijk - 200 jaar (schilder)kunst’ is vanaf 13 september tot en met 9 november geopend voor publiek. In deze periode worden ook diverse activiteiten georganiseerd. De toegang tot de tentoonstelling en activiteiten is gratis. Aan de tentoonstelling is verder een Instagram wedstrijd verbonden in samenwerking met het tijdschrift Gett.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Teekengenootschap Pictura

Voortsraat 190-192

+31(0)78 6149822

info@pictura.nl www.pictura.nl
Deel dit bericht met je vrienden!