vrijdag 28 januari 2022

Alles over Dordrecht

Foto's van Breitnet nu in het Dordrechts Museum

Foto's van Breitnet nu in het Dordrechts Museum

02 september 2014


Tentoonstelling Foto’s van Breitner

Dat George Hendrik Breitner behalve een beroemd schilder ook een fervent en succesvol fotograaf was, is met ingang van 2 september te zien in de tentoonstelling Foto’s van Breitner. Het Dordrechts Museum toont een selectie van zijn meest geliefde onderwerpen: het stadsleven, naaktstudies en portretfoto’s.

Breitner (1857 – 1923), een belangrijke vertegenwoordiger van het Amsterdamse Impressionisme, schilderde het stadsleven. De straat was zijn voornaamste onderwerp. Daar nam hij ook veel van zijn foto’s: dienstmeisjes en kruiers, de kermis en de markt, bouwputten en heistellingen. Breitner had vanaf zijn vroege jaren al een bijzondere belangstelling voor militairen en hun paarden. Ook daarvan maakte hij foto’s.

Breitner beschouwde zijn foto’s niet als zelfstandige kunstwerken. Hij maakte ze als geheugensteun en hulpmiddel voor zijn schilderijen. Nooit schilderde hij zonder meer een foto na, maar zijn fotografisch werk had wel invloed op de composities van zijn schilderijen. Ongewone afsnijdingen en diagonalen, vreemde perspectieven, lage standpunten en bewegingsonscherpte, dat alles vind je terug in zijn latere schilderijen.

Nitraatfilms
Breitner begon met fotograferen toen er handzame camera’s op de markt kwamen, waarschijnlijk in 1889. De vroegste negatieven zijn glasplaten, later gebruikte hij nitraatfilms. Van de nitraatnegatieven zijn er bijna tweeduizend bewaard gebleven en ondergebracht bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie (RKD).

In opdracht van het RKD heeft de meesterdrukker Harm Botman de kwetsbare negatieven afgedrukt op duurzaam barietpapier. Alle details van de oorspronkelijke negatieven zijn zichtbaar gebleven. De foto’s zijn dus getrouwe weergaven van wat Breitner voor ogen had.

Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum
Zestien afdrukken zijn door de Stichting Bedrijfsvrienden Dordrechts Museum voor het museum verworven. 

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Dordts Museum

Nieuwe Haven 30

+31 (0)78 770 5320

e.kara@dordrecht.nl www.dordrechtsmuseum.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!