maandag 2 augustus 2021

Alles over Dordrecht

Instaprondleiding voor jong en oud in 'Huis van Gijn'

Instaprondleiding voor jong en oud in 'Huis van Gijn'

06 juli 2014
Van zondag 06 juli 2014 tot en met zondag 06 juli 2014
Van 14:30 uur tot en met 00:00 uur

Kom naar Huis Van Gijn  en beleef de 19de eeuw
Hoe zag een werkdag van een dienstmeid eruit?  Hoe werden de gasten ontvangen? Hoe dekte men de tafel en hoe at, sliep en woonde men? Tijdens de instaprondleiding ”Beleef de 19de eeuw ” op zondag 6 juli  neemt een museumdocent u mee naar alle vertrekken van Huis Van Gijn.  Onderweg ervaart u het leven van alledag bij een familie op stand rond 1900.
In het fraaie Huis Van Gijn staat de tijd al ruim een eeuw stil. De tafel is er volgens de etiquette gedekt en op de keukentafel wachten ingrediënten om in het diner verwerkt te worden. Op de mangelzolder is het afwachten wanneer de dienstmeid het hagelwitte goed van de waslijn haalt. Huis Van Gijn voelt alsof de bewoners er elk moment terug zullen keren

Juffrouw Fijn van Draat
Rond 1900 zwaaide huishoudster juffrouw Fijn van Draat de scepter in huize Van Gijn. Ze was niet zomaar een poetsvrouw maar de manager van het huis en stuurde het lagere personeel aan.
De tentoonstelling Juffrouw Fijn van Draat laat behalve het verhaal van het echtpaar Van Gijn, ook dat van het personeel en de verhoudingen onderling zien. Daarnaast is er veel aandacht voor hoe het huis werd gebruikt en voor de veranderende technologieën, smaken en opvattingen op het gebied van bijvoorbeeld hygiëne, koken en schoonmaken.
 Nog te zien tot half augustus.

Info

Organisator:

Adres:

Museum Huis van Gijn

Museum Huis van Gijn

Deel dit bericht met je vrienden!