zaterdag 31 juli 2021

Alles over Dordrecht

Open Kerk- en Torendag van de Grote Kerk

Open Kerk- en Torendag van de Grote Kerk

14 juni 2014
Van zaterdag 14 juni 2014 tot en met zaterdag 14 juni 2014
Van 10:30 uur tot en met 00:00 uur

40 jarig Vrienden jubileum 14 juni 2014
De Vereniging van Vrienden van de Grote Kerk te Dordrecht viert op zaterdag 14 juni a.s. haar jubileum met rondleidingen, lezingen, een historische zoektocht, kunstzinnige activiteiten en muziek rond het thema “De Grote Kerk is van ons allemaal”. Kortom: een prachtige dag met feestelijke allure.

Rondleidingen
De Vrienden van de Grote Kerk bieden de activiteiten op deze dag graag gratis aan, zodat u zorgeloos kunt genieten! Vanaf 10:30 uur opent de Grote Kerk haar deuren. U kunt meteen aansluiten voor de eerste rondleiding.
Niet alleen in de kerk zijn er rondleidingen! Speciaal voor deze dag zal de bekende Dordtse stadsgids Henk Oldenziel u meenemen met “Rondjes rond de kerk”. Tijdens deze wandelingen kunt u genieten van het vele moois dat de omgeving van de kerk te bieden heeft.
Van de Toren kunt u natuurlijk ook zien hoe mooi de omgeving is en u kunt genieten van het weidse uitzicht met zijn unieke rivieren.

Lezingen
Na de opening zal beeldend kunstenaar Teun Hocks u alles vertellen over zijn Gilden ramen. U kunt ook aanschuiven voor een film over het maken van de Gilden ramen. Daarna zal prof. Fred van Lieburg vertellen over de Synode van Dordrecht. Deze werd in 1618-1619 gehouden in de Kloveniersdoelen. Dat gebouw bestaat helaas niet meer, maar er is een maquette van te zien in de Grote Kerk. Welke rol speelde die Grote Kerk in het synodale gebeuren? En wat vond het gewone kerkvolk van het hele schouwspel? Fred van Lieburg is van plan een boek te schrijven over de synode als stedelijk evenement.

Geschiedenis
Om 12:00 uur kunt u onder leiding van Henk Oldenziel mee op zoek naar de geschiedenis van de Kerk. Wist u bijvoorbeeld dat 950 jaar geleden een kerk is gesticht als voorganger van de huidige Grote Kerk? Ook gaat u samen speuren naar de oorkonde 'Thuredrith cum capella noviter constructa' en naar de gedenksteen van de bouw van de toren die 650 jaar geleden op 16 juni 1339 gestart is. Is die er nog wel? En wat stond er op?

Expositie en andere activiteiten
Leden van Studio '76 presenteren de expositie ‘Tussen hemel en aarde'. U kunt schilderdemonstraties bekijken. In het Maria Koor zullen beelden worden geprojecteerd van hoe kunstenaars de Grote Kerk vroeger beleefd hebben.
Speciaal voor de kinderen is er een puzzeltocht en een kleurplaat! Drukker Ad den Houter zal een historische drukpers demonstreren met een mooie afdruk van de Grote Kerk voor iedereen.

Muziek
‘s Middags na 14:00 uur zal in de Kerk muziek te horen zijn. In de Toren zal beiaardier Boudewijn Zwart u laten delen in zijn liefde voor de beiaard. U kunt gaan genieten van de prachtige klanken van dit unieke instrument. Boudewijn zal u vertellen over de Beiaard en de grootste Wisselluid installatie op het vaste land van Europa. In de Toren en in de Kerk zal het Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA mooie liederen zingen. Als fraaie afsluiting van deze dag zal stadsorganist Cor Ardesch om 15:30 uur het Kamorgel laten klinken.
Neem dus vrienden en familie mee naar de Grote Kerk en kom samen met de Vrienden genieten van het mooiste monument van Dordrecht.

Info

Organisator:

Adres:

Vereniging Vrienden van de Grote Kerk

Grote Kerk aan de Lange Geldersekade 2

Deel dit bericht met je vrienden!