zaterdag 31 juli 2021

Alles over Dordrecht

Speciale themarondleiding Blauw Bloed in Dordrechts Museum tijdens festival Dordrecht Pride

Speciale themarondleiding Blauw Bloed in Dordrechts Museum tijdens festival Dordrecht Pride

01 juni 2014
Van zondag 01 juni 2014 tot en met zondag 01 juni 2014
Van 14:30 uur tot en met 00:00 uur

Van 30 mei t/m 1 juni 2014 wordt de tweede editie van festival Dordrecht Pride gehouden met als doel het vieren en acceptatie van diversiteit. In het kader van dit festival organiseert het Dordrechts Museum op zondag 1 juni  een speciale rondleiding Blauw Bloed door de tentoonstelling Willem II- Kunstkoning. Tijdens de rondleiding wordt ingezoomd op de biseksualiteit van koning Willem II.

Koning Willem II was biseksueel. Met de homoseksuele verhoudingen die hij aanging werd hij al in 1819 gechanteerd. Zijn biograaf schrijft zelfs dat de grondwetsherziening hem in 1848 werd afgedwongen door een kleine groep radicale journalisten en politici die op de hoogte waren van een kortstondige homoseksuele verhouding.

Ze dreigden met openbaarmaking als hij niet bereid was tot vergaande politieke concessies. Mede onder druk van deze chantage stemde Willem II in met de grondwetsherziening van 1848. Hieraan heeft ons land een grondwet te danken waarop de huidige parlementaire democratie en de rechtsstaat zijn gegrondvest. Hij was daarmee, zeker op de lange termijn, een belangrijke koning.

Rond Willem II
Voorafgaand aan de rondleiding organiseert Dordrecht Pride een levendige voordracht met muziek, zang en theater over de bizijde van Koning Willem II. De voordracht vindt om 13.15 uur plaats in De Zaal van het Dordrechts Museum. Na afloop van de rondleiding is er in de museumtuin een optreden van het Nederlands Filmorkest en serveert restaurant Art & Dining een speciaal 3-gangenmenu. Meer informatie over alle activiteiten, aanmelden en het uitgebreide Dordrecht Pride programma is te vinden op www.dordrechtpride.nl.
Festival Dordrecht Pride vindt plaats van 28 mei tot en met zondag 1 juni.

Rondleiding Blauw Bloed | zondag 1 juni | 14.30 uur | Dordrechts Museum | gratis, excl. museumentree | aanmelden: www.dordrechtsmuseum.nl / tickets

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Dordts Museum

Nieuwe Haven 30

+31 (0)78 770 5320

e.kara@dordrecht.nl www.dordrechtsmuseum.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!