dinsdag 27 juli 2021

Alles over Dordrecht

Themarondleiding Kunstzin in Dordrechts Museum

Themarondleiding Kunstzin in Dordrechts Museum

29 mei 2014
Van donderdag 29 mei 2014 tot en met donderdag 29 mei 2014


Verhalen achter de kunstcollectie Willem II- Kunstkoning. Koning Willem II had oog voor goede kunst en elke kostbare aankoop voor zijn kunstverzameling vertelt een bijzonder verhaal. Op donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag), tijdens de rondleiding Kunstzin, ontdekt u de achtergronden van de meest spraakmakende kunstcollectie ooit.

Willem II was een ware ‘kunstkoning’. Deze Oranjevorst besteedde veel aandacht en geld aan het verzamelen van kunst. De schilderijencollectie die hij in korte tijd bijeen bracht, was wereldberoemd.

Om de topstukken te tonen, liet hij bij zijn paleis aan de Kneuterdijk in Den Haag de Gotische Zaal bouwen. Door hemzelf ontworpen in zijn favoriete stijl van de neogotiek. De zaal bestaat nog steeds. In het paleis huist tegenwoordig de Raad van State.

De collectie van Willem II bestond uit werken van Italiaanse, Franse en Spaanse oude meesters, Vlaamse primitieven en Hollandse meesters uit de Gouden Eeuw. Ook verzamelde hij werk van eigentijdse, 19de- eeuwse kunstenaars en had hij een verzameling tekeningen. Aangevuld met objecten, meubels en juwelen werden ze in de tentoonstelling Willem II- Kunstkoning voor één keer weer bij elkaar gebracht.

Serie
Kunstzin is onderdeel van een serie themarondleidingen die tot en met juni wekelijks afwisselend op maandag, donderdag of vrijdag plaatsvinden. Naast een kijkje in het leven van de Oranjevorst en zijn vrouw Anna, krijgen deelnemers ook interessante informatie over de unieke  kunstcollectie van Willem II.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Dordts Museum

Nieuwe Haven 30

+31 (0)78 770 5320

e.kara@dordrecht.nl www.dordrechtsmuseum.nl/
Deel dit bericht met je vrienden!