dinsdag 27 juli 2021

Alles over Dordrecht

Russisch klassiek bij Dordtse Phil

Russisch klassiek bij Dordtse Phil

10 mei 2014
Van zaterdag 10 mei 2014 tot en met zaterdag 10 mei 2014
Van 20:15 uur tot en met 00:00 uur

Geïnspireerd op de tentoonstelling van koning Willem II in het Dordrechts Museum brengt het Dordrechts Philharmonisch Orkest zaterdagavond 10 mei tijdens haar Voorjaarsconcert de Schildenrijententoonstelling van Mussorgski ten gehore.

Het Grootorkest van de Dordtse Phil speelt alle 16 delen van het muziekstuk in een bewerking van de Japanner Tohru Takahashi. Mussorgski schreef het stuk n.a.v. een bezoek in 1874 aan een tentoonstelling van het werk van een goede vriend. De Schilderijententoonstelling is oorspronkelijk een werk voor piano. Met het arrangement voor symfonieorkest door Ravel is het beroemd geworden. “Vaak spelen blaasorkesten dan weer een arrangement van het arrangement van Ravel” aldus Jan Gerrit Adema, dirigent van het orkest. “Het bijzondere van de bewerking van Takahashi is dat het weer terug is gegaan naar het oorspronkelijke piano werk. Dat zorgt voor verrassende kleuren. Voor wie eens iets anders wil horen dus.”

De Dordtse Phil speelt ook muziek van een andere Russchische componist: het eerste deel van de eerste symfonie van Kalinnikov. Adema: “In dit typische Russische deel klinken twee oude Russische volksmelodieën die de componist prachtig uitwerkt.“

Naast Russisch klassiek klinkt er nog iets heel anders aanstaande zaterdag: klarinettiste Lisette Harms speelt het Intro thema en variaties voor klarinet en orkest van Rossini. Harms is een muzikaal talent. Ze werd al op haar 11e toegelaten tot de Juniorenklas van het Conservatorium in Rotterdam. Ze behaalde haar Bachelor met een 9 en in augustus 2012 haar Master cum laude met een 9,5. Ze speelt in het Codarts Symphony Orchestra en heeft al meerdere malen mooie programma’s gespeeld met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in binnen en buitenland. Ze is zo’n 5 jaar als jeugddirigent verbonden aan het Dordrechts Philharmonisch orkest. Adema: “De solo is grappig, speels, zoals alleen Rossini dat kon. Maar achter die speelsheid schuilt een vreselijk lastige solopartij die opbouwt in moeilijkheidsgraad. Met elke variatie wordt de lat hoger gelegd. Lisette kan het allemaal!”

Verder staat nog de Candide suite van Leonard Bernstein op het programma. Dat gaat over het boek van Voltaire. Voltaire gebruikte de hoofdpersonen Candide en Cunegonde om de wereld te vertellen dat wij de wereld kunnen veranderen. Het boek was een reactie op een eerder verschenen essay van de filosoof Leibniz die vond dat er aan de wereld niet veel te veranderen was. “Het is vooral erg mooie muziek. Zoals we van Bernstein gewend zijn met veel energie en prachtige melodieën” aldus Adema.

Het Voorjaarsconcert van het Dordrechts Philharmonisch Orkest vindt plaats op zaterdag 10 mei, 20.15 uur in het BeneVia muziekcentrum, Spirea 7 te Dordrecht. Kaarten kosten 9,50 euro en zijn verkrijgbaar via www.dpho.nl/loket of aan de zaal.

Info

Organisator:

Adres:

Dordrechts Philharmonisch Orkest

BeneVia muziekcentrum, Spirea 7

Deel dit bericht met je vrienden!