dinsdag 27 juli 2021

Alles over Dordrecht

Dordtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog herleven

Dordtse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog herleven

04 mei 2014
Van zondag 04 mei 2014 tot en met maandag 05 mei 2014


Jongeren van ToBe Jeugdtheaterschool Dordrecht spelen op zondag 4 en maandag 5 mei een theatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht. Voor deze voorstelling gingen zij op zoek naar de talloze lokale verhalen over buitengewone gebeurtenissen en alledaagse dingen. De voorstelling Wat we wisten, wat we weten, wat we nooit zullen weten speelt in het Energiehuis (Noordendijk 148).

Twaalf spelers brengen de verhalen en de Dordtenaren van toen tot leven. Door welke straten liepen zij, waar woonden ze en waar kunnen we nu nog zien dat het ooit oorlog was? Een verhaal over het gezin dat bij het uitbreken van de oorlog met een kop koffie op de drempel van het huis kijkt hoe de kogels voorbij suizen. Over stiekem luisteren naar Radio Oranje, weigeren Duits te spreken, je verstoppen in de Biesbosch en over het kind dat door de sneeuw liep met sigarenkistjes als schoenen.
Gaandeweg de zoektocht naar verhalen en het maken van de voorstelling ontdekken de spelers dat zij het hadden kunnen zijn die toen door de Dordtse straten liepen. De verhalen zijn nog actueel en dat willen ze laten zien. Ze willen vertellen hoe vreselijk het was, maar dat er ook mooie dingen waren. Volg de jongeren in hun zoektocht naar verhalen en het maken en repeteren van de voorstelling op www.facebook.com/theaterdordrecht.

Spelers
Wat we wisten, wat we weten, wat we nooit zullen weten wordt onder regie van Jeroen van der Heijden gemaakt en gespeeld door twaalf Dordtse jongeren: Angelina Roodnat, Damiano Spinelli, Denise van de Heuvel, Fé Valk, Fleur Struijk, Mare Hornes, Mariska Roggekamp, Roxanne Sebes, Ruby Bal, Sheila van Rijn en Toeranneh Zinaly.

Speeldata en kaartverkoop
De voorstelling is gemaakt in het kader van het landelijke theaterproject Theater Na de Dam. In het hele land vinden op Herdenkingsdag 4 mei om 21.00 uur voorstellingen plaats, zo ook in het Energiehuis (Noordendijk 148) in Dordrecht. Daarnaast speelt Wat we wisten, wat we weten, wat we nooit zullen weten ook op Bevrijdingsdag maandag 5 mei om 16.00 uur. Kaarten kosten €6,- (€4,- voor jongeren t/m 20 jaar) en zijn te koop via www.energiehuis.nl.

Info

Organisator:

Adres:

Energiehuis

Noordendijk 148

Deel dit bericht met je vrienden!