Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Lezing Willem II, romanticus en oorlogsheld door Henk Slechte'
27apr 2014

Lezing Willem II, romanticus en oorlogsheld door Henk Slechte

Zondag 27 april 2014 vanaf 13:00 uur.


In het kader van de succesvolle tentoonstelling Willem II – Kunstkoning houdt Henk Slechte op zondag 27 april een vlammend betoog over koning Willem II. Deze historicus, en medesamensteller van de tentoonstelling, neemt u mee in een meeslepend verhaal over de koning, die niet alleen koning was, maar bovendien een bevlogen kunstverzamelaar én oorlogsheld.

Willems ‘kunstzin’ liep als een rode draad door zijn leven. Hij gaf met zijn paleizen en zijn omvangrijke kunstverzameling een ongekende glans aan zijn koningschap. Bovendien trouwde hij met Anna Paulowna Romanov, de rijke Russische tsarendochter. Door haar kreeg het Nederlandse Hof een on-Hollandse glamour. Dit is goed te zien op de tentoonstelling Willem II – Kunstkoning, waarbij een deel van die kunstverzameling en de meubelkunst van het koningspaar bijeen is gebracht.

Daarnaast stond Willem II  bekend als Held van Waterloo. Dit vanwege zijn heldhaftige optreden tijdens de slag bij Quatre Bras en de Slag bij Waterloo in 1815. Zijn voorliefde voor het militaire en de kunst is te zien op een schilderij waarop de koning voor zijn schilderijengalerij zit. Het laat een koning zien die kunstverzamelaar én militair in hart en nieren was.

Zondag 27 april, 13.00 uur, Dordrechts Museum.  Aanmelden via: www.dordrechtsmuseum.nl/tickets


Foto: Willem II geschilderd door J. van der Hulst, collectie Koninklijke Verzamelingen Den Haag en te zien op de tentoonstelling.

Contactinformatie:
Locatie: Nieuwe Haven 30
Organisator: Dordts Museum
Telefoonnummer: +31 (0)78 770 5320
Email:e.kara@dordrecht.nl
Website:http://www.dordrechtsmuseum.nl/


Deel dit bericht met je vrienden!