Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'De Bezetting speelt “Vrijheid” Muziek van Beethoven en Busoni in Dordrechts Museum'
13apr 2014

De Bezetting speelt “Vrijheid” Muziek van Beethoven en Busoni in Dordrechts Museum

Zondag 13 april 2014 vanaf 15:00 uur.

Met “Vrijheid” als thema en Ferrucio Busoni en Ludwig van Beethoven als inspiratiebron laat De Bezetting Speelt op zondag 13 april weer muzikaal van zich horen. In een bijzondere bezetting van blaasinstrumenten en strijkers spelen zij werken van beide componisten. Het concert vindt plaats in De Zaal van het Dordrechts Museum.

Busoni, pianist, estheticus en componist, is moeilijk in een bepaalde stijl te plaatsen en zou dat volgens zijn eigen esthetiek verwelkomen. Hij geloofde niet in een strikt onderscheid tussen moderne en niet-moderne muziek: alles staat organisch met elkaar in verbinding. Zijn interesse was heel breed, varieerde van Gregoriaans gezang tot Amerikaans-Indiaanse muziek, microtonaliteit en nieuwe toonladders en verkende nieuwe mogelijkheden voor het theater. Hij inspireerde hiermee een hele schare aan componisten waaronder Varèse en Kurt Weill.

Tidens dit concert wordt zijn vroege werk voor klarinet en strijkers geplaatst naast één van zijn eigen inspiratiebronnen uit de klassieke periode, Beethoven. Beethovens Septet is één van de vroegere composities die toch repertoirestuk zijn voor De Bezetting Speelt, onder meer vanwege de bijzondere bezetting van klarinet, fagot, hoorn, viool, altviool, cello en contrabas, en de grote rol die Beethoven heeft gespeeld in het inspireren van hen die na hem kwamen. Het thema “Vrijheid” vindt ook bij Beethoven resonantie in zijn benadering van de muziek.
In de loop van zijn compositorische leven bracht hij zijn muziek (en als gevolg daarvan ‘de’ muziek) steeds verder weg van bestaande concepten van harmonie en structuur.

Programma
Ludwig van Beethoven (1770-1827) – Septet Opus 20
Ferrucio Busoni (1866 – 1924) – Suite voor klarinet en strijkkwartet

Zondag 13 april/15:00 uur/De Zaal Dordrechts Museum/Kaarten

Meer info www.debezettingspeelt.nl
 

Contactinformatie:
Locatie: Nieuwe Haven 30
Organisator: Dordts Museum
Telefoonnummer: +31 (0)78 770 5320
Email:e.kara@dordrecht.nl
Website:http://www.dordrechtsmuseum.nl/


Deel dit bericht met je vrienden!